Βούτσης: Δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές σε εισοδήματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 Φεβρουαρίου 2016 | Επικαιρότητα
Oι προτάσεις Τόμσεν δεν αντανακλούν την άποψη των θεσμών.

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών σε εισοδήματα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι οι προτάσεις Τόμσεν δεν αντανακλούν την άποψη των θεσμών, ενδεχομένως, ούτε και του Δ.Ν.Τ πλειοψηφικά και δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η κυβέρνηση.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 984 είπε πως η κυβέρνηση θα τα καταφέρει παρά τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό σημειώνοντας "όταν υπάρχει μια ευαισθησία για να στηριχτούν οι κοινωνικές δυνάμεις που αυτά τα χρόνια υπέστησαν ό,τι υπέστησαν, δηλαδή όταν δεν υπάρχει διάθεση για εύκολη και οριζόντια περικοπή εισοδημάτων, συντάξεων κ.λπ., είναι ένας σωστός προσανατολισμός που μέσα από τον διάλογο, θα μπορέσει κάποια στιγμή -αρκετά γρήγορα ελπίζω-, να ισορροπήσει σε κάτι εφικτό, βιώσιμο και κυρίως ανοιχτό σε θετικές αλλαγές, όχι στο απώτερο, αλλά στο προσεχές μέλλον, όταν η χώρα θα έχει σταθεί στα πόδια της».

Συμπλήρωσε πως "Λαμβάνω υπόψη μου πολύ σοβαρά αυτό που γίνεται, είτε με τους αγρότες, είτε προηγούμενα με τους επιστήμονες κ.λπ. Όταν λοιπόν γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και υπάρξουν οι δίκαιες ανακατανομές σε σχέση με το ασφαλιστικό, νομίζω πως όλος ο κόσμος θα πειστεί ότι ακριβώς επειδή εργαζόμαστε και για τα παιδιά μας και για τους νέους σήμερα, θα πρέπει να μπούμε σε μια σωστή διαδικασία. Το ότι η αριστερά παίρνει την ευθύνη για να κάνει τομές -και δεν εννοώ ανθρωποθυσίες-, μεταρρυθμιστικές, αυτού του επιπέδου, νομίζω ότι τελικά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και για τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη».

Σε ότι αφορά νέες απαιτήσεις από το Δ.Ν.Τ είπε πως "δεν είναι αυτή η συμφωνία που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι και δεν είναι και η αντίληψη...η οποία υπάρχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Πιστεύω ότι ο κ. Τόμσεν για να γράψει αυτά τα πράγματα, το έκανε ακριβώς επειδή η άποψή του δεν είναι άποψη των θεσμών, ίσως ούτε και του ΔΝΤ, πλειοψηφικά, άρα νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Πάντως, οριζόντιες περικοπές δεν πρόκειται να κάνουμε. Αυτό είναι ένα άλλο πρόγραμμα. Είναι το προηγούμενο πρόγραμμα, για το οποίο έχουν κάνει διαδοχικές αυτοκριτικές και στο ΔΝΤ».

 

Εκτίμησε ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει τονίζοντας πως "Δεν είναι τα πράγματα όπως πέρυσι και λόγω της κρίσης. Βλέπουμε ότι η Deutsche Βank περιδινίζεται και αποσταθεροποιείται. Έχουν καταρρεύσει οι σταθερές εκείνες που πέρυσι τέτοιον καιρό μας ανάγκαζαν να είμαστε 18-1. Σήμερα, υπάρχει ένα διαφορετικό πλαίσιο, υπάρχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και τεράστια διακυβεύματα αποσταθεροποίησης της περιοχής και διακινδύνευσης πολεμικών εστιών και άλλων καταστάσεων, που αναδεικνύουν τη χώρα μας και της δίνουν άλλο κατώφλι. Την πάνε σε άλλο επίπεδο γεωστρατηγικής σημασίας. Αυτό δεν το λέω για να περιπέσουμε πάλι σε μια λογική εκβιασμών ή ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά ή ότι θα τους ανοίγαμε τις πόρτες… Άνοιξαν οι πόρτες και πέρασαν 800 χιλιάδες πρόσφυγες θέλαμε – δεν θέλαμε. Είναι μια καινούργια κατάσταση, όπου το πλαίσιο αυτό που πράγματι υπήρχε πέρυσι, των διαδοχικών εκβιασμών, παρατάσεων κ.λπ., δεν χωράει πια. Ελπίζω κι εγώ… Τη στιγμή που η Deutsche bank βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, το να μιλάνε στην Ευρώπη μόνο για την Ελλάδα ως λάθος εκτιμήσεις… Εδώ και τρία – πέντε χρόνια λέγαμε και μέσα στη Βουλή ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον. Μόλις άρχισε η αποσταθεροποίηση Συρίας, Ιράκ, Υεμένης, Λιβύης, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και μας έλεγαν βλακείες. πράγματι είμαστε σε μια κατάσταση, που πολλοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ