Τσίπρας: "Η Ελλάδα λαμβάνει στα Βαλκάνια σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον Σλοβένο Πρόεδρο, Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με τον Σλοβένο Πρόεδρο, Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι «τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν. Όραμά μας πρέπει να είναι να αποτελούν από δω και στο εξής, όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολύ σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. «Καταφέραμε, όμως, να βγούμε από αυτή την κρίση χάρη στην επιμονή του ελληνικού λαού και τις θυσίες του, την επιμονή του στον ευρωπαϊκό δρόμο και τις θυσίες του που δείχνουν το τελευταίο διάστημα να πιάνουν τόπο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι « στα Βαλκάνια η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και μέσα από μια σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε το 2018 με την πΓΔΜ». Είπε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό - και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι - «οι γείτονές μας προχωρούν γοργά» τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματός τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία.
 
«Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς, και η Σλοβενία, που είναι μία από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονές μας με τη συνταγματική τους ονομασία, δηλαδή ως "Μακεδονία", από εδώ και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ως "Βόρεια Μακεδονία", γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία, πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή-περιφέρεια της Ελλάδας, είναι κι ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ