Θάσος: Σχεδιάζει παραγωγή "πράσινης" ενέργειας από βιομάζα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Η πολιτική βούληση στη Θάσο δρομολόγησε τη σύνταξη μελέτης για τη διαχείριση της βιομάζας του δημοτικού δάσους, με στόχο το καταπράσινο νησί της Ανατολικής Μακεδονίας να παράξει πράσινη ενέργεια.

Η πολιτική βούληση στη Θάσο δρομολόγησε τη σύνταξη μελέτης για τη διαχείριση της βιομάζας του δημοτικού δάσους, με στόχο το καταπράσινο νησί της Ανατολικής Μακεδονίας να παράξει πράσινη ενέργεια, επιτυγχάνοντας τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του δάσους, με επιπλέον όφελος τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Συνδυάζουμε τη διαχείριση του δημοτικού δάσους, που δημιουργεί κίνητρα για ανάπτυξη θέσεων εργασίας, με την αραίωση, που είναι απαραίτητη για να μη γηράσκει. Η βιομάζα που θα προέλθει από το δάσος θα προορίζεται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Η μελέτη που εκπονούμε θα δείξει εάν η επιλέξιμη δράση είναι η τηλεθέρμανση ή η παραγωγή πέλλετ», περιγράφει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Ο δήμος συνεργάζεται στη σύνταξη της μελέτης με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ενεργειακές κοινότητες

Ο δήμος προσανατολίζεται στο μοντέλο των ενεργειακών κοινοτήτων, που έχει αναπτυχθεί σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκεται σε επίπεδο προετοιμασίας από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αφορά τη σύμπραξη φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για δράσεις που αποσκοπούν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ εξηγεί ότι στη σύμπραξη μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο οι επτά ελαιουργικοί συνεταιρισμοί της Θάσου, αλλά και αυτοί των υλοτόμων. Ενδεχομένως, θα μπορούσαν να λάβουν μέρος και μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, καθώς το πεδίο βόσκησης της μέλισσας είναι το δάσος, ειδικά στη Θάσο, που παράγει εξαιρετικό πευκόμελο.

Η Θάσος παρουσιάζει σημαντική αγροτική δραστηριότητα στην ελαιοπαραγωγή και στη μελισσοκομία, οι οποίες αναπτύσσονται σε δασικές περιοχές. Η αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ελαιώνων μπορεί να εξυγιάνει το δάσος και να μειώσει τους περιβαλλοντικούς ρύπους. «Εκτός από το δάσος, έχουμε τα κλαδέματα της ελιάς, τα οποία καίγονται πανελλαδικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, τον κίνδυνο πυρκαγιάς που ελλοχεύει, αλλά και τη χαμένη βιομάζα», προσθέτει ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος θυμίζει ότι το δάσος αποτελούσε πηγή ζωής και πολλές κοινότητες ζούσαν αναπτύσσοντας εκεί δραστηριότητες. «Χρειάζεται να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας εκ νέου στο δάσος, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η βιομάζα. Το καταπράσινο νησί της Θάσου θα πρέπει να είναι πράσινο και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον πλανήτη».

Το δημοτικό δάσος καλύπτει το 75% του μεσογειακού δάσους του νησιού, άρα ολόκληρη η Θάσος αποτελεί πεδίο εφαρμογής της μελέτης.

Ο δήμαρχος εκτιμά ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχουν σαφέστερη εικόνα για τη μελέτη.

Πηγή: energypress.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ