Το Σεπτέμβριο το πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Το ποσό διεκδίκησης ανέρχεται σε 269 δισ. ευρώ

Προς συζήτηση και έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία αναμένεται να τεθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο ισχυρίζεται ότι έλαβε γνώση του 77σέλιδου πορίσματος, έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι –εκτός από το ποσό διεκδίκησης, που ανέρχεται σε 269 δισ. ευρώ– στην έκθεση περιγράφεται ο τρόπος επίτευξης του στόχου. Οπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει, «οι συντάκτες προτείνουν σε πρώτη φάση τη διπλωματική οδό, χωρίς όμως να αποκλείουν, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, την προσφυγή στα δικαστήρια». Τα μέλη του Κοινοβουλίου που επεξεργάστηκαν το κείμενο καλούν την κυβέρνηση να διεκδικήσει «δυναμικά» τις αποζημιώσεις, αποκαλώντας τη διαδικασία «νομική και ηθική υποχρέωση». Η έκθεση περιλαμβάνει και έναν οδικό χάρτη για τη διεκδίκηση των επανορθώσεων, αρχικά μέσω της διπλωματικής και στη συνέχεια της δικαστικής οδού.

Η καταληκτική συνεδρίαση της Επιτροπής δεν διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες. Από τη συζήτηση που έγινε καταδείχθηκε ότι το σχετικό κείμενο ουσιαστικά το συνέταξαν δύο άτομα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης και Χαρ. Τζαμακλής (η Επιτροπή είναι 21μελής), διαπιστώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, ενώ από τις εργασίες συνολικότερα αναδείχθηκαν οι σοβαρές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρονται: 1) Η έλλειψη χρόνου για τη συζήτηση του συγκεκριμένου εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, με τη γνωστή αιτιολογία ότι υπήρξαν πιεστικές υποχρεώσεις με φόντο το μνημόνιο. 2) Η επιλογή –σε ένα τέτοιο ζήτημα και εν μέσω επικλήσεων για εθνική συνεννόηση και κοινό βηματισμό– βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθούν στα δύο κόμματα που κατέγραψαν ενστάσεις. 3) Η απροθυμία πολλών βουλευτών, τουλάχιστον στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, να συμμετέχουν στη συζήτηση επί της Εκθέσεως.

Ως προς το θέμα των χρονικών περιορισμών, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μηταφίδης χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «διάστημα των ασφυκτικών βουλευτικών διαδικασιών και ενώ έτρεχε μια σκληρή διαπραγμάτευση». Στο πολύ περιορισμένο του χρόνου, αναφέρθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Ως προς τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Η επιλογή της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, για διαφορετικούς λόγους, να εκφράσουν διαφορετική προσέγγιση ως προς το σχέδιο Εκθεσης, προκάλεσε αρνητικά και αιχμηρά σχόλια. Ο κ. Χρ. Μπγιάλας μίλησε για «ατόπημα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό που έχουν στο μυαλό τους και η ιστορία τους ακολουθεί», πρόσθεσε. Επικριτικοί για τη στάση της Ν.Δ. εμφανίστηκαν επίσης οι Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Ν. Θηβαίος, Γ. Τσόγκας, καθώς και ο κ. Μηταφίδης.

Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ