Πάσχα στην Αθήνα -Οι πιο γραφικές εκκλησίες για να κάνετε Ανάσταση - Κεντρική Εικόνα

Πάσχα στην Αθήνα -Οι πιο γραφικές εκκλησίες για να κάνετε Ανάσταση

27 Απριλίου 2019 | Επικαιρότητα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Στην Αθήνα υπάρχουν πολλές μικρές εκκλησίες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε το βράδυ της Ανάστασης 

Στην Αθήνα υπάρχουν πολλές μικρές εκκλησίες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε το βράδυ της Ανάστασης και να παρακολουθήσετε σε κλίμα κατάνυξης τη Θεία Λειτουργία. Εμείς, σας προτείνουμε τις παρακάτω:

Άγιος Γεώργιος στο Λυκαβηττό

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί, αν επισκεφτείτε το γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με θέα όλη την πόλη. Επίσης, εδώ, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα θέαμα με δεκάδες πυροτεχνήματα που κάνουν τον ουρανό να κοκκινίζει. Απλώς φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς για να ανεβείτε με τα πόδια, γιατί έχει πολύ κίνηση εκείνη τη μέρα για να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο.

Άγιοι Ισίδωροι στο Λυκαβηττό

Οι Άγιοι Ισίδωροι είναι ένα μικρό εκκλησάκι μονόκλιτου βασιλικού ρυθμού, κολλημένο ακριβώς επάνω στον κομμένο βράχο, με ξύλινη στέγη η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930 και κτίστηκε ξανά ένα χρόνο αργότερα. Τα όρια ωστόσο του κτίσματος και του σπηλαίου είναι σε πολλά σημεία δυσδιάκριτα, αφού φαίνεται λες και ο βράχος έχει «καταπιεί» ένα μέρος της εκκλησίας. Εκτός από το ιερό, οι τοίχοι της εκκλησίας δεν είναι διακοσμημένοι με εικόνες και φαίνεται πως η λιτότητα στην εσωτερική κατασκευή ήταν πάντα το ζητούμενο. Η καταπράσινη αυλή του σε συνδυασμό με την τοποθεσία κάνει όποιον βρίσκεται εκεί να νομίζει ότι έχει επισκεφθεί κάποιο χωριουδάκι στην επαρχία.

Αγία Φωτεινή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς την πολυκοσμία, το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι η ιδανική επιλογή. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός της Αγίας Φωτεινής έχει μια ιδιαίτερη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που θα σας κάνει να αισθανθείτε το πνεύμα της Ανάστασης.

Άγιος Γεώργιος  στην πλατεία Καρύτση

 

Στο κέντρο της πολυσύχναστης πλατείας, η πανέμορφη αυτή εκκλησία φημίζεται για τη διάσημη τετράφωνη χορωδία του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, που μετρά 127 χρόνια ζωής και άρρηκτης σχέσης με το συγκεκριμένο ναό. Οι ψαλμωδίες της θα σας συγκλονίσουν όχι μόνο το Μεγάλο Σάββατο αλλά ολόκληρη την Εβδομάδα των Παθών, όποτε αξίζει να την επισκεφτείτε έστω και μια φορά αυτές τις μέρες.

 

 

Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου

Στο γνωστό δρόμο των μπαρ και των καφέ, βρίσκεται ο πανέμορφος ιερός ναός της Αγίας Ειρήνης, που μάλιστα ήταν παλιότερα ιερά Μητρόπολη της Αθήνας. Αποτελεί μία από τις σταθερές επιλογές των Αθηναίων, καθώς εκεί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ξακουστή και κοσμογυρισμένη ελληνική βυζαντινή χορωδία, δημιούργημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι πρωτοψάλτης της από το 1985.

Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα

Βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές συνοικίες του κέντρου, στην οδό Ερεχθέως και μάλιστα το Άγιο Φως φτάνει πρώτα εκεί από τα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν πάρει το δρόμο του για τη Μητρόπολη. Αν δεν αντέχετε τα πυροτεχνήματα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, καθώς σπάνια υπάρχουν τέτοιες θεαματικές «εκρήξεις» εκεί.

Άγιος Νικόλαος στην Πλάκα

Λίγο πιο πέρα, στα Αναφιώτικα, βρίσκεται αυτή η εκκλησία μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου. Η ιστορική της καμπάνα, που εκτίθεται στον πρόναο της εκκλησίας, είναι η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό. Φημίζεται για τη λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης, οπότε πολλοί πιστοί σπεύδουν για να ακούσουν το τροπάριο της Κασσιανής.

Μονή Ασωμάτων-Πετράκη στο Κολωνάκι

 Η κοσμοπολίτικη εκκλησία του Κολωνακίου, με τον υπέροχο προαύλιο χώρο, προσελκύει πολλούς Αθηναίους – εδώ πραγματικά θα δείτε πολύ κόσμο. Κι επειδή ο ναός έχει μια πιο σύγχρονη αντίληψη, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των λειτουργιών και των ακολουθιών από την επίσημη ιστοσελίδα του.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης στο λόφο Φιλοπάππου

Ένα από τα ωραιότερα εκκλησάκια της πόλης, πολύ κοντά στην Ακρόπολη, το οποίο ενώνει την Ορθοδοξία με την αρχαία κληρονομιά. Αν και το εσωτερικό του που κοσμείται από υπέροχες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα δεν χωράει πολύ κόσμο, η λειτουργία της Ανάστασης γίνεται στην υπέροχη αυλή του που μυρίζει γιασεμιά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ