ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 813 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 0,71%

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Η υψηλή ζήτηση και το αυξημένο επιτόκιο ήταν τα χαρακτηριστικά της νέας δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, που πραγματοποίησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ

Η υψηλή ζήτηση και το αυξημένο επιτόκιο ήταν τα χαρακτηριστικά της νέας δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, που πραγματοποίησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ από την έκδοση εντόκων διάρκειας 13 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,71% και τον συντελεστή κάλυψης στο 1,87. Στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση το επιτόκιο ήταν έξι μονάδες βάσης χαμηλότερο, στο 0,65%, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ήταν χαμηλότερη, με τον συντελεστή κάλυψης στο 1,39. 

Σημειώνεται ότι στο ποσό περιλαμβάνονται μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Η έκδοση των εντόκων πραγματοποιήθηκε σε μία καλή ημέρα για τις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να καταγράφει πτώση 4 μονάδων βάσης, στο 4,30%, ακολουθώντας την πτωτική πορεία στο κόστος δανεισμού συνολικά των χωρών της Ευρωζώνης. Η απόδοση έχει μειωθεί σχεδόν 20 μονάδες βάσης σε σχέση με πριν από ένα μήνα και περισσότερο από 70 μονάδες από τις αρχές του έτους. Ωστόσο δύσκολα θα ξεκολλήσει από τα επίπεδα του 4,2% με 4,5%. 

Και τούτο γιατί δεν διαφαίνονται ενδείξεις ουσιαστικής ανάκαμψης των τιμών των ομολόγων και ανάλογης πτώσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, από τη στιγμή που η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο θέμα της Ιταλίας, οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και πρωτίστως η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Στο εσωτερικό καθοριστικό ρόλο στις διαθέσεις των επενδυτών θα διαδραματίσουν και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη, που δίνονται αύριο, Πέμπτη, στη δημοσιότητα. Και τούτο γιατί θα πουν πολλά για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ