Μεγάλου: Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά στη χώρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Έχουν συμπληρωθεί επτά ολόκληρα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση με βαριές συνέπειες για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο CEO της Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου σε εκδήλωση της τράπεζας για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας

Έχουν συμπληρωθεί επτά ολόκληρα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση με βαριές συνέπειες για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο CEO της Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου σε εκδήλωση της τράπεζας για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ωστόσο, το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα παραμένει  ζωηρό. Αυτό αποδεικνύεται από την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ελάχιστες χώρες έχουν βιώσει σε ειρηνική περίοδο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν ξανά  στη χώρα, και ότι ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια επιδιώκουν συνεργασίες μαζί τους, τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα στη ναυτιλία, τον τουρισμό, στην παραγωγή τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα, και μπορούμε να ανταγωνιστούμε ακόμη και στην παραγωγή αγαθών, καθώς η χώρα διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς και ανακτά μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απωλέσει. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική  οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα είναι τα «κόκκινα δάνεια». Το ζήτημα είναι πλέον ώριμο για οριστική διευθέτηση, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον όπως μας αρμόζει. Πρέπει όμως να κρατήσουμε τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν. 

Σε αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου θα είναι, βεβαίως, καθοριστικός σύμμαχός μας η οικονομική ανάκαμψη. Διότι η ανάπτυξη είναι αυτή που θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας και θα κάνει τα δάνεια τους και πάλι υγιή. 

Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνουμε σταθερά στην Ευρώπη. Οι τράπεζες μπορούμε και θέλουμε να στηρίξουμε τη συγκρότηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. 

Η Τράπεζα Πειραιώς, που για πάνω από δυο δεκαετίες επικεντρώνεται στην επιχειρηματική τραπεζική, αποτελεί σήμερα τον κεντρικό πυλώνα της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η κυρίαρχη θέση της την καθιστά αποφασιστικό παράγοντα στον αγώνα αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αυτό το ρόλο είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε. 

Οι επιχειρήσεις κατάφεραν με θυσίες, θάρρος και αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και δεδομένα.

Αναγνωρίζω ότι το έργο του σημερινού επιχειρηματία στην Ελλάδα είναι ίσως το πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς καλείται να χαράξει μια στρατηγική σ΄ένα συνεχές περιβάλλον κρίσης, το οποίο ταυτόχρονα όμως δημιουργεί ευκαιρίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τις ικανότητες και την προοπτική ανάπτυξης, αναφέρε ο κ. Μεγάλου.

Η χώρα μας έχει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη από δημιουργούς αξίας, από επιχειρηματίες που θα λειτουργήσουν σαν υποδείγματα επιχειρηματικότητας και πρωτοπορίας, υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ