Με παρέμβαση Βερολίνου στην τελική ευθεία η συμφωνία με τα Σκόπια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας αναφέρθηκε σε συμφωνία που «έγινε» για το Σκοπιανό

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας αναφέρθηκε σε συμφωνία που «έγινε» για το Σκοπιανό. «Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ» επισήμανε.

Μάλιστα, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε εκ νέου πως το έργο των ΥΠΕΞ των δύο κρατών έχει ολοκληρωθεί και συμπλήρωσε πως από χθες συνεδριάζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ειδικοί από Σκόπια, Αθήνα και Ηνωμένα Έθνη. «Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών απο τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις», τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας σημείωσε, από τη δική του πλευρά, πως «όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά» διαμηνύοντας, φυσικά, ότι δεν είχε ανάμιξη στη διαδικασία η Γερμανία.

Εξάλλου, έκανε λόγο για «αυτονόητο ενδιαφέρον» της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι διαμάχες εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλο θέμα για μας και πρέπει στη μεταρρυθμιστική διαδικασία εκεί, η οποία εξελίσσεται πότε περισσότερο και πότε λιγότερο εντατικά, να δώσουμε κάποια βιωσιμότητα με το να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική ένταξης στην ΕΕ», κατέληξε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ