Με αυτά τα "όπλα" μπορείτε να γλιτώσετε από το "κύμα" κατασχέσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα "κύμα" κατασχέσεων

Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα "κύμα" κατασχέσεων. Η εφορία έχει βάλει στο «μάτι» τις αποδοχές και τα πενιχρά υπόλοιπα που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών. 

Μόνα όπλα για τους φορολογούμενους είναι η πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων αλλά και η δήλωση ενός τραπεζικού λογαριασμού ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Από τα μέσα της εβδομάδας όμως, η πάγια ρύθμιση της εφορίας έγινε πιο «φιλική». Ακόμα και εάν η οφειλή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, αλλά είναι απλώς βεβαιωμένη, ο φορολογούμενος μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμισή της μέσω taxisnet με απλά βήματα. 
 

  • Είσοδος στην www.aade.gr, την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και «κλικ» στον «Λογαριασμό μου» με την εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα.
  • Επιλογή «Εφαρμογές» και μετά «Ρύθμιση Οφειλών»
  • Επιλογή της ρύθμισης Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».
  • Κλικ στην «Υποβολή Νέας».
  • Εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση.
  • Εφόσον όλα είναι εντάξει στην επόμενη σελίδα, πρέπει να εισαχθούν ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα, οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.

 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:

 
  • Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.aade.grκαι να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».
  • Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

 

Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ: 

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα. Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ