"Λευκός καπνός" στη διαπραγμάτευση- Πότε ψηφίζονται τα νέα μέτρα από τη Βουλή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
"Έκλεισε" λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Τρίτης η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μετά τη συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών και ένα Μαραθώνιο διαβουλεύσεων που είχε διάρκεια 12 ωρών

"Έκλεισε" λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Τρίτης η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μετά τη συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών και ένα Μαραθώνιο διαβουλεύσεων που είχε διάρκεια 12 ωρών.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για συμφωνία σε όλα τα θέματα".

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι πρόκειται για μια "προκαταρκτική τεχνική συμφωνία" (preliminary agreement), η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος, τη βιωσιμότητά του και την συνολική συμφωνία (staff level agreement).

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ,  ότι από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το εφαρμόσει τώρα είτε με νόμο είτε με δευτερογενή νομοθεσία και ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

"Από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα, δουλεύει και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος αν συζητηθεί, δηλαδή σε αυτό του χρέους", σημείωσε.

"Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι", ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος αναφορικά με την διαδικασία για τα πλεονάσματα και το χρέος.

Για την συμφωνία ανέφερε ότι έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί. "Με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι", τόνισε.

"Έγιναν και θετικά βήματα για παράδειγμα δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, ενώ εξαιρέθηκαν κάποιες εταιρείες από το ΤΑΙΠΕΔ και μπαίνουν στο Υπερταμείο (ΕΔΗΣ)", είπε ο ΥΠΟΙΚ και παραδέχθηκε ότι "άλλα μέτρα μας στεναχωρούν περισσότερο".

Για το θέμα των Κυριακών είπε ότι υπάρχει διεύρυνση και στον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά αλλά και στις περιοχές που θα ορίζονται ως τουριστικές. 

Επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις για τα έτη διατήρησης πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και για τις παρεμβάσεις στο χρέος τα κείμενα του μνημονίου, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup.

Αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 -2020 τα προσδιόρισε σε 3,8 δισ. ευρώ και προανήγγειλε μάλιστα ότι τα νομοσχέδια θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.

Στη μείωση προσωπικών διαφορών σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις, κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9% αλλά και πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες αλλά και επικουρικές στο 18%.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις "θα νομοθετήσουμε την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018, δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων, δεν θα νομοθετηθεί το 'λοκ άουτ", ανέφερε η ίδια πηγή.

Για τα αντίμετρα η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μέση επιδότηση ενοικίου, επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο για εξακόσιες χιλιάδες οικογένειες, ενίσχυση του επιδόματος πρώτου και δεύτερου παιδιού συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμα σε επέκταση των σχολικών γευμάτων "για να καλύψουμε το μισό πληθυσμό του δημοτικού και γυμνασίου" και στην επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών από 0 έως 4 ετών. 

Στα φάρμακα η μείωση της συμμετοχής θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια (μέχρι 700 ευρώ θα είναι μηδενική η συμμετοχή από 700 ευρώ έως 1.200 ευρώ θα είναι μειωμένη στο μισό αυτή που ισχύει σήμερα).

Θα υπάρχει, ανέφερε, πακέτο 250 εκατομμυρίων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα πακέτο αντίστοιχο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

Στο τραπέζι των τελικών διαπραγματεύσεων, όπως είχε επισημάνει κυβερνητική πηγή, τέθηκαν τουλάχιστον οκτώ ανοιχτά  μέτωπα.

Αφορούσαν στην διατύπωση της περικοπής των συντάξεων από το 2019, σε άλλα δημοσιονομικά ζητήματα, στις παρεμβάσεις στο εργασιακό, στις αποκρατικοποιήσεις, στις παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στο δημόσιο  στις αγορές και σε άλλα πεδία.

Ανακοίνωση Θεσμών

Εντός της ημέρας σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει και ανακοίνωση των Θεσμών αναφορικά με την ολοκλήρωση της αποστολής στην Αθήνα.

Η συμφωνία

Τα κείμενα της συμφωνίας περιλαμβάνουν όλα τα προαπαιτούμενα και τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2018. Περιλαμβάνουν επίσης το πακέτο μέτρων των 450 εκατ. ευρώ που έχουν ζητήσει οι Θεσμοί, έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τα μνημόνια 

Ακόμα περιλαμβάνουν και το πακέτο μέτρων και αντιμέτρων (2% του ΑΕΠ ή 3.8 δις ευρώ) που θα εφαρμοστεί το 2019 - 2020. Δηλαδή την περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και τη μείωση του αφορολόγητου κατά 1% του ΑΕΠ (που θα εφαρμοστεί το 2020 θα έρθει νωρίτερα το 2019 αν δεν διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι). Το πακέτο των αντιμέτρων αξίας επίσης 2% του ΑΕΠ περιλαμβάνει μειώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και του ΕΝΦΙΑ καθώς και μία σειρά από παροχές και επιδόματα αλλά και αύξηση της επενδυτικής δαπάνης κατά 350 - 450 εκατομμύρια ευρώ. 

 

Ουσιαστικά τώρα ξεκινά ένας νέος μαραθώνιος προς πολλές κατευθύνσεις. Σε νομοθετικό επίπεδο τα μνημόνια θα πρέπει να μετατραπούν σε εφαρμοστικές διατάξεις. Όσα από αυτά είναι προαπαιτούμενα για την πολιτική συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης, θα πρέπει έως τις 15 Μαΐου να ενσωματωθούν ως διατάξεις σε εφαρμοστικό νόμο. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν και μια σειρά από άλλες διαδικασίες όπως η π.χ. υπουργικές αποφάσεις ή άλλες κανονιστικές διατάξεις, όπου ορίζεται αυτό στην νέα συμφωνία.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ