Κατώτατος μισθός: Οδηγός για εργαζόμενους και εργοδότες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με αναδρομική ισχύ από 1-2-2019 εισέρχεται στην τελική ευθεία

Η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με αναδρομική ισχύ από 1-2-2019 εισέρχεται στην τελική ευθεία. Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 650 ευρώ, ενώ για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι εργοδότες που αμείβουν τους εργαζομένους τους με τον κατώτατο μισθό να περάσουν τη μεταβολή των αποδοχών στο σύστημα Εργάνη. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 11.000 ευρώ. Μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ θα παρακολουθούνται 110.000 επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν προέβησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν τη μεταβολή των αποδοχών υποβάλλοντας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 το έντυπο Ε4, συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών. Περίπου 111.000 επιχειρήσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο του ΣΕΠΕ για το εάν προέβησαν στη μεταβολή των αποδοχών και για κάθε... ύποπτη μεταβολή των όρων εργασίας.

Λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού επέρχεται αύξηση 11% στις κατώτατες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των δελτίων παροχής υπηρεσιών. Η αύξηση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ τον Μάρτιο.

 

Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα. Αυτά είναι:

 

- το επίδομα ανεργίας το οποίο υπολογίζεται βάσει του 55% του κατώτατου ημερομισθίου

- η παροχή μητρότητας, της οποίας το καταβαλλόμενο μεικτό μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό

- η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

- το επίδομα διαθεσιμότητας, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των τελευταίων δύο ετών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης

- το εποχικό βοήθημα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το ποσό του είναι ίσο με το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

- το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής της επιχείρησης.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ