Η ΣΕΤΚΕ για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω διαδικτύου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Τουριστικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων δημιουργεί το νομοσχέδιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω διαδικτύου (Ν. 4446/2016), που πρόσφατα ψηφίστηκε, και το οποίο, όπως, όλα δείχνουν, ωθεί στην παράνομη λειτουργία αρκετές, επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και σε μαρασμό έναν ολόκληρο κλάδο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΤΚΕ

Τουριστικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων δημιουργεί το νομοσχέδιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω διαδικτύου (Ν. 4446/2016), που πρόσφατα ψηφίστηκε, και το οποίο, όπως, όλα δείχνουν, ωθεί στην παράνομη λειτουργία αρκετές, επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και σε μαρασμό έναν ολόκληρο κλάδο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΤΚΕ. Έναν κλάδο, μάλιστα, ο οποίος συνεισφέρει τα μέγιστα στην περιφερειακή οικονομία και τη διατήρηση της νησιωτικότητας.

Τα πρώτα αποτελέσματα του νομοσχεδίου χαρακτηρίζονται το λιγότερο τραγικά για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Με το φαινόμενο ιδιοκτήτες να προχωρούν σε εξώσεις σε βάρος ενοικιαστών με το πρόσχημα της ιδιόχρησης, ώστε στη συνέχεια να διαθέτουν το ελεύθερο πλέον ακίνητο προς ενοικίαση ως τουριστική κατοικία, να παίρνει, ήδη, διαστάσεις, σύμφωνα με καταγγελίες και σχετικές πληροφορίες που τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μία νέα, «γκρίζα» πραγματικότητα διαμορφώνεται για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Μία πραγματικότητα με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Από τη μία οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες λειτουργούν έχοντας λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και οι οποίες, φυσικά, επωμίζονται όλα τα οικονομικά βάρη που προκύπτουν από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Και από την άλλη, οι ιδιωτικές κατοικίες, τις οποίες το υπουργείο Οικονομίας «βαπτίζει» ως τουριστικές επιχειρήσεις, πολύ εύκολα και απλά, στο πλαίσιο του νέου νόμου, με προϋποθέσεις που μόνο αστείες μπορούν να θεωρηθούν.

Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Τουρισμού δικαίως απαιτεί από τους ιδιοκτήτες των νόμιμων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού τους προϊόντος, το υπουργείο Οικονομίας, με νόμους, οι οποίοι ενδεχομένως είναι συνταγματικά παράνομοι, δημιουργεί «νόμιμα – παράνομα» καταλύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος καλεί, έστω και τώρα, τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει το θέμα, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών να κάνουν έναρξη λειτουργίας με όλα όσα συνεπάγονται. 

Στο μεταξύ, δυναμικό παρών στις γενικές συνελεύσεις των Ομοσπονδιών - μελών της συνεχίζει να δίνει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στη στήριξη του έργου τους.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, παρέστη στη γενική συνέλευση της Πανλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2017, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, με σύσσωμη την επιχειρηματική κοινότητα των τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής να συμμετάσχει στις εργασίες της γενικής συνέλευσης.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Πανλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων, ο κ. Τοκούζης, είχε εποικοδομητικό διάλογο με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης της περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιο Παιδή.

Ο κ. Τοκούζης ενημέρωσε τον κ. Παιδή για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, εξαιτίας του ασφυκτικού πλαισίου μέσα στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν, αλλά και για τις ενέργειες της Συνομοσπονδίας προς την επίλυσή τους, όπως και για τις πρωτοβουλίες της, που έχουν διττό στόχο, αφενός τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, αφετέρου την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Παράλληλα, οι δυο τους συζήτησαν για τις δυνατότητες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού στην περιοχή, αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προβολή των τουριστικών καταλυμάτων της Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας με τα μέλη της, στις 3 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκε στις εργασίες της γενικής συνέλευσης των Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νέων Πόρων Κατερίνης, Παντελεήμονα και Λεπτοκαρυάς, η οποία διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Πόρων.

Ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων του προηγούμενου διαστήματος ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, με τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας - Ημαθίας - Πέλλας, η οποία έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο Κατερίνης.

Τόσο στη γενική συνέλευση των Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νέων Πόρων Κατερίνης, Παντελεήμονα και Λεπτοκαρυάς, όσο και στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας - Ημαθίας – Πέλλας, που διεξήχθησαν σε κλίμα ομόνοιας, η αθρόα προσέλευση των μελών τους, ήταν το επισφράγισμα της αναγνώρισης των προσπαθειών των διοικήσεών τους, για την ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και στις τρεις γενικές συνελεύσεις στις οποίες παρέστη, εξέφρασε τη διάθεση της νέας διοίκησης της Συνομοσπονδίας να είναι κοντά στις Ομοσπονδίες-μέλη της, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, που στόχο έχουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ