Χωρίς φόρο το swap των ομολόγων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Τα όποια κέρδη προκύψουν με την ανταλλαγή των 20 ομολόγων του PSI θα είναι αφορολόγητα

Τα όποια κέρδη προκύψουν με την ανταλλαγή των 20 ομολόγων του PSI θα είναι αφορολόγητα. Με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με άλλους τίτλους, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους απαλλάσσονται από το φόρο. Με απόφαση του Γιώργου Χουλιαράκη ορίζεται ότι το swap εντάσσεται στην αναδιάταξη του Χρέους.

Ο κίνδυνος φορολόγησης της υπεραξίας από την ανταλλαγή των ομολόγων θα δημιουργούσε πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μέσω του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδας κατέχουν τέτοια ομόλογα αξίας 6 δις ευρώ. Επειδή αυτά είχαν αγοραστεί επί PSI με πολύ χαμηλή τιμή, κατά την ανταλλαγή με τα 5 νέα ομόλογα θα εγγράψουν κέρδη, τα οποία υπήρχε κίνδυνος να φορολογηθούν.

Σύμφωνα με την Απόφαση του Γ. Χουλιαράκη, για το σύνολο των εκδόσεων θα δοθεί προμήθεια ύψους έως 8,5 εκατ. ευρώ στην ομάδα των αλλοδαπών τραπεζών που θα διαχειριστούν την ανταλλαγή, καθώς και στις ελληνικές συστημικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν ως συνδιαχειριστές στην ανταλλαγή και τον διακανονισμό της ως άνω ανταλλαγής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στη Σύμβαση Διαχειριστών της Ανταλλαγής, ενώ ο Εκπρόσωπος Ανταλλαγής και Πληροφόρησης, Lucid Issuer Services Limited, θα λάβει αμοιβή ποσού έως 220.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 

Επιπλέον, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της ανταλλαγής και της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen και Hamilton LLP, Allen και Overy LLP, και στη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, η οποία δεν δύναται να υπερβεί το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ.

 

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ