Το Χαμόγελο του Παιδιού: Συνεργασία με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συνηγορίας για τα Παιδιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Απριλίου 2019 | Επικαιρότητα
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συνηγορίας για Παιδιά (National Child Advocacy Center) εμπλουτίζοντας την ήδη υφιστάμενη και αποτελεσματική συνεργασία των δύο φορέων στον τομέα της πρόληψης, της παρέμβασης και της θεραπείας παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας, κακοποίησης και/ή παραμέλησης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συνηγορίας για Παιδιά (National Child Advocacy Center) εμπλουτίζοντας την ήδη υφιστάμενη και αποτελεσματική συνεργασία των δύο φορέων στον τομέα της πρόληψης, της παρέμβασης και της θεραπείας παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας, κακοποίησης και/ή παραμέλησης.

Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Εκτελεστικού Διευθυντή του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά κ. Chris Newlin στην Αθήνα στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και μέλος του Δ.Σ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, κ. Κώστα Γιαννόπουλο.

Οι δύο φορείς συνεργάζονται ήδη πολλά χρόνια στον τομέα της προστασίας των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, το 2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης των παιδιών θυμάτων κακοποίησης και εμπνεόμενο από το αμερικανικό μοντέλο των Κέντρων Συνηγορίας για Παιδιά δημιούργησε το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» με στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κάθε μορφής κακοποίησης, παραμέλησης και ενδοοικογενειακής βίας στελεχωμένο από μια διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα που υλοποιεί μια ολιστική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση και θεραπεία των παιδιών θυμάτων. Από το 2014 περισσότερα από 650 παιδιά έχουν λάβει 12.500 θεραπευτικές υπηρεσίες από τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκάλεσε στην Ελλάδα τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά, κ. Chris Newlin προκειμένου να παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες του πεδίου γύρω από το διεπιστημονικό μοντέλο των αμερικανικών Κέντρων Συνηγορίας. Στη βάση αυτών των εκπαιδεύσεων και στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο φορέων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε στη δημιουργία της δομής «Salle Mélanie» σύμφωνα με το μοντέλο που εισήγαγε για πρώτη φορά ο γαλλικός φορέας προστασίας παιδιών «La Mouette».

Η συγκεκριμένη δομή τέθηκε στη διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών προκειμένου να διασφαλίσει φιλική δικαιοσύνη για παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί μέσω μιας και μοναδικής μαρτυρικής κατάθεσης. Ωστόσο, παρά την προσπάθεια αυτή και την διεθνή υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα την αίθουσα «Salle Mélanie», την μοναδική τέτοια δομή που υπάρχει στην Ελλάδα.

Η επίσημη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά που εγκαινιάζεται με την υπογραφή Μνημονίου αναμένεται να ενισχύσει την αμοιβαία συνεργασία σε διάφορους τομείς και θεματικές, όπως είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, η οργάνωση εξειδικευμένων και στοχευμένων εκπαιδεύσεων με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων που θα προσαρμοστούν στο εθνικό πλαίσιο, η ανάπτυξη κοινών ενεργειών ευαισθητοποίησης και η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων για την κακοποίηση παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ