Για θέματα που αφορούν την επανένταξή τους καθώς και για τα δικαιώματά τους ενημερώθηκαν οι κρατούμενες στις φυλακές Ελεώνα Θήβας, στο πλαίσο επίσκεψης που διοργανώθηκε στις 21 Μαρτίου από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την Επάνοδο και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας. 

Για θέματα που αφορούν την κοινωνική επανένταξή τους καθώς και για τα δικαιώματά τους ενημερώθηκαν οι κρατούμενες στις φυλακές Ελεώνα Θήβας, στο πλαίσο επίσκεψης που διοργανώθηκε στις 21 Μαρτίου από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την Επάνοδο και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας

Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης, κος Γιώργος Μακρής, συνόδευσε τις εκπροσώπους των φορέων σε διάφορους χώρους, όπως στο τμήμα που κρατούνται οι μωρομάνες, στα τμήματα απασχόλησης των νηπίων και επισκέψεων παιδιών, στο χώρο του ιατρείου και του οδοντιατρείου κ.α.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο χώρο εκδηλώσεων, όπου συγκεντρώθηκαν πολλές κρατούμενες και τους διανεμήθηκε ο «Οδηγός Δικαιωμάτων Κρατουμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών», που συνέταξε η Επάνοδος  και εκδόθηκε από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Τις γυναίκες χαιρέτησε η Γενική Γραμματέας  Ισότητας των Φύλων, κ. Κούβελα Φωτεινή, η Βουλεύτρια Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κοζομπόλη Παναγιώτα, η Πρόεδρος και η Διευθύντρια από την Επάνοδο , κκ Ζαραφωνίτου Χριστίνα  και Μηλιώνη Φωτεινή.

Η κ. Φωτεινή Κούβελα, τόνισε ότι: «Η επίσκεψή μου για τρίτη συνεχή φορά, γίνεται μετά την επιτυχημένη λειτουργία της πρώτης γυναικείας αγροτικής φυλακής στη χώρα μας και την δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού με μία βρεφονηπιοκόμο. Την ευάλωτη κοινωνική  ομάδα των φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών προσεγγίζουμε μέσα από το αντίστοιχο τμήμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με τη πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι μόνες.

Είμαστε χαρούμενες/νοι, διότι αρκετές από τις προτάσεις μας προς το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιούνται και σε κάθε επίσκεψή μας βλέπουμε να γίνονται σημαντικές  βελτιώσεις», ενώ συμπλήρωσε ότι «Οι πολιτικές και δράσεις μας για τις γυναίκες κρατούμενες και τις γυναίκες που αποφυλακίζονται εστιάζουν αφενός στη βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών κατά την περίοδο της κράτησής τους και αφετέρου στην αρωγή μας για την ομαλή, άρτια και απαλλαγμένη από έμφυλες ανισότητες κοινωνική επανένταξή τους, όταν αποφυλακιστούν».  

Τέλος, η επίσκεψη ολοκληρώθηκε από τη μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Εργαστήριο της Επανόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ