Εισπρακτικές εταιρίες: Δεν εκβιάζουν,ζητούν τα χρήματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα
Απαλλακτικό για τις εισπρακτικές εταιρείες είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της πολυετούς δικαστικής έρευνας. Τα υπό διερεύνηση κακουργήματα της εκβίασης και της απάτης αρχειοθετούνται. Διώξεις μόνο για πλημμελήματα.

Απαλλακτικό για τις εισπρακτικές εταιρείες είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της πολυετούς δικαστικής έρευνας. Τα υπό διερεύνηση κακουργήματα της εκβίασης και της απάτης αρχειοθετούνται. Διώξεις μόνο για πλημμελήματα.

Σε ποινική δίωξη για πλημμέλημα, αυτό της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικών δεδομένων κατέληξε η έρευνα που είχε ξεκινήσει το....2008 για τις εισπρακτικές εταιρίες.

Τα κακουργήματα που ερευνήθηκε εάν τελέστηκαν, όπως αυτό της εκβίασης και της απάτης, αλλά και το πλημμέλημα της παράνομης βίας, που αφορά την ανάρμοστη συμπεριφορά των εργαζομένων στις εισπρακτικές εταιρίες με τα συνεχή τηλεφωνήματα ακόμη και σε επαγγελματικό χώρο, αλλά και την απειλητική -όπως καταγγέλθηκε κάποιες φορές- συμπεριφορά, κρίθηκε ότι πρέπει να μπουν στο αρχείο (σ.σ απομένει η κρίση του εισαγγελέα Εφετών) αφού στην πλειοψηφία τους τα "θύματα"δηλαδή οι οφειλέτες που δέχθηκαν τις κλήσεις, είτε δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε μηνύσεις, είτε δεν στοιχειοθετήθηκε η καταγγελία τους για απειλές.

Και αυτοί ήταν περισσότεροι από 100 πολίτες, οι οποίοι ρωτήθηκαν εάν θέλουν να στραφούν σε βάρος των εταιριών με εγκλήσεις, ωστόσο, ουδείς θέλησε να δώσει τη μάχη, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να δώσουν επαρκή στοιχεία για την καταγγελία τους.

Το διαταύτα της έρευνας είναι πως όσες εισπρακτικές εταιρίες έχουν δηλωθεί στο μητρώο καταναλωτών και καλύπτονται από συμβάσεις με τις τράπεζες λειτουργούν νομίμως και νομίμως ζητούν τα οφειλόμενα. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι 6 εταιριών-οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί στο μητρώο- κακώς είχαν στη διάθεση τους τα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών και τους ενοχλούσαν, θα καθίσουν στο εδώλιο για το πλημμέλημα της παράνομης χρήσης αρχείων. Το αδίκημα αφορά 15 πρόσωπα, υπαλλήλους εταιριών και τραπεζών.

Συνολικά, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του πρώην προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Δημήτρη Παξινού, ελέχθηκαν 29 εισπρακτικές εταιρίες και 17 δικηγόροι, ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ανάρμοστη και απαξιωτική συμπεριφορά των υπαλλήλων των εταιριών. Η έρευνα κατέληξε:

-Στην αρχειοθέτηση των κακουργηματικών πράξεων της εκβίασης και της απάτης αφού δεν προέκυψε ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο οφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες, αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα.

-Στην αρχειοθέτηση του αδικήματος της «παράνομης βίας» , αφού αυτό διώκεται μόνο κατ'έγκληση.

Και τα δύο σκέλη, τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να αρχειοθετηθούν, τελούν υπό την "αίρεση"του εισαγγελέα Εφετών.

Πηγή: Έθνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ