ΔΝΤ: Υπερβολικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14 Ιουλίου 2015 | Επικαιρότητα
Στη νέα έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρεται πως πλέον είναι υπερβολικά μη βιώσιμο και η αναδιάρθρωσή του είναι απαραίτητη

Η νέα αυτή έκθεση ,του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα πιο απαισιόδοξη από την προηγούμενη και αναφέρει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, οι λόγοι για τους οποίους το χρέος είναι πλέον υπερβολικά μη βιώσιμο είναι η χαλάρωση των μέτρων τον προηγούμενο χρόνο και η πρόσφατη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εξ αιτίας του λουκέτου στις τράπεζες, το οποίο επιδείνωσε το πρόβλημα.

"Εως το τέλος του 2018 απαιτούνται 85 δισ. ευρώ και το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 200% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στα επόμενα δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία επι προγράμματος" αναφέρεται στην έκθεση, όπως και ότι "Το ελληνικό χρέος μπορεί πλέον να καταστεί βιώσιμο μόνο με μία αναδιάρθρωση η οποία είναι πολύ μακριά απο τα όσα έχει δεχθεί να συζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι στιγμής."

Η νέα έκθεση ανατρέπει τις σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις της προηγούμενης ανάλυσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ, καθώς αυτή προβλέπει αρνητική ανάπτυξη το 2015. Επιπλέον, προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως και τη στήριξη των τραπεζών. Η έκθεση καταλήγει, στο ότι το χρέος αναμένεται να ανέλθει κατά 83-89 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την πίεση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η επιδείνωση της βιωσιμότητας κατά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται άλλωστε στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία του χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, το Ταμείο πλέον εκτιμά πως το χρέος θα διαμορφωθεί στο 170% του ΑΕΠ το 2022, τη στιγμή που η συμφωνία με το Eurogroup το 2012 έθετε ως στόχο το «σημαντικά κάτω από το 110%».

Μάλιστα, στην επόμενη διετία το χρέος αναμένεται να αγγίξει το 200%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ