Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα - Κεντρική Εικόνα

Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

26 Μαρτίου 2019 | Επικαιρότητα

300x250 animated

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μετά το Μάτι, άλλη μία καταστροφή, η πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 που στοίχισε τη ζωή σε 25 άτομα, κατέληξε στην απαγγελία πλημμεληματικών κατηγοριών.

Μετά το Μάτι, άλλη μία καταστροφή, η πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 που στοίχισε τη ζωή σε 25 άτομα, κατέληξε στην απαγγελία πλημμεληματικών κατηγοριών.

Από την Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ενώ η σχετική δικογραφία έχει ήδη παραπεμφθεί σε ανακριτή ως «επείγουσα».

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου άσκησε ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της Πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Πέραν την Ρ. Δούρου και του Γ. Βασιλείου οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος της δημάρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, του δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, του δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, των δασαρχών Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δυο υπαλλήλων των ίδιων δασαρχείων.

Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν ποινικά από την Εισαγγελία. Για πέντε πρόσωπα, η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα αποδίδονται ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για, έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων. Επίσης περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εισαγγελία εκκρεμεί και έτερη προκαταρκτική έρευνα η οποία αφορά τη πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα το καλοκαίρι του 2018.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ