Επιστολή στο σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ και πρόεδρο του ΕΥΕΔ (του νέου κοινού σωματείου των δημιουργών), Φοίβο Δεληβοριά, έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την ακόλουθη επιστολή στο σωματείο ΑΣΜΑ:

 

«Προς Σωματείο ΑΣΜΑ,

Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.

Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ με ανακοίνωση του είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για ανακρίβειες και πολιτική εκμετάλλευση της συνάντησης. Το σωματείο αντέδρασε έντονα στο σποτάκι που δημοσιεύθηκε μετά τη συζήτηση με τους τραγουδοποιούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητώντας να μη γίνει το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων αντικείμενο “προεκλογικό παιχνίδι”.

Επίσης οι δημιουργοί χαρακτήρισαν επικίνδυνη την αναφορά σε “συμβολικό τίμημα” τονίζοντας ότι τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι επαιτεία. Ο δε κ.Δεληβοριάς έσπευσε να τοποθετηθεί και προσωπικά μέσω facebook στο ζήτημα, τονίζοντας τον υπερκομματικό χαρακτήρα του κοινού αγώνα όλων των δημιουργών για τα πνευματικά δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ