Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο για την διαπραγμάτευση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
05 Μαΐου 2015 | Επικαιρότητα
Αν και δεν δείχνουν να συμφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, στελέχη και επιχειρηματίες βλέπουν συμφωνία με τους εταίρους. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της αποκλειστικής έρευνας για λογαριασμό του BusinessNews.gr

Με συμφωνία θεωρεί η πλειονότητα των ανθρώπων των ελληνικών επιχειρήσεων (επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη) πως θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές, αν και επίσης οι περισσότεροι εξ αυτών δεν δείχνουν να συμφωνούν με τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, από την αποκλειστική έρευνα «Η εικόνα των επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση», που πραγματοποιήθηκε από την Pollfish για λογαριασμό του www.businessnews.gr της Direction Βusiness Network, προκύπτει πως το 63,08% των στελεχών επιχειρήσεων που συμμετείχαν, θεωρεί πως η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα το 61,54% δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης.

 

 

 

Οι μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζεται να προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και να αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η εξαγγελλόμενη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ τυγχάνει της μεγαλύτερης αποδοχής από το χώρο των επιχειρήσεων (88,46%), ενώ επίσης εξαιρετικά θετικά υποδέχονται τα στελέχη τις εξαγγελίες για καταπολέμηση απάτης από τον ΦΠΑ(83,08%) την καταπολέμηση φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών (75,38%), τον έλεγχο στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες (70,00%) καθώς και την πρόνοια για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία (64,62%). Αντιθέτως, μικρό ποσοστό (7,69%) δηλώνει πως συμφωνεί με τη χρήση των αποθεματικών.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα που θα έχουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, η καταπολέμηση της απάτης από τον ΦΠΑ εμφανίζεται να θεωρείται από τους περισσότερους (59,23%) πως θα συμβάλει σημαντικά, ενώ και η προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ εκτιμάται πως θα έχει αποτέλεσμα από περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες (50,77%). Η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ακολουθεί (41,54%) ενώ την πρώτη πεντάδα των μεταρρυθμίσεων που ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί πως θα έχουν αποτέλεσμα συμπληρώνουν ο έλεγχος στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες (42,31%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών (36,15%). Επίσης, 30% δηλώνει πως αποτελεσματικός θα είναι και ο φόρος πολυτελείας. Όπως είναι και λογικό, η χρήση αποθεματικών θεωρείται αποτελεσματικό μέτρο μόνο από εκείνους που συμφωνούν με αυτό (7,69%), ενώ μνείας αξίζει και το γεγονός πως μικρό ποσοστό (10,77%) δηλώνει πως θεωρεί αποτελεσματικό μέτρο το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, που αναμένεται να εφαρμοστεί.

Τα προβλήματα στην αγορά
Όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά, η αβεβαιότητα και η αδυναμία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού δείχνει να αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις περισσότερες επιχειρήσεις (26,92%), ενώ αρκετές (28,46%) προβληματίζονται περισσότερο από τις έντονες φορολογικές επιβαρύνσεις και τις συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας. Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία εύρεσης κεφαλαίων κίνησης αποτελούν το βασικό ζήτημα για το 23,08% των συμμετεχόντων, ενώ το 20,77% αξιολογεί ως το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή πρόβλημα τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης καταναλωτών.

Οι παραπάνω αγωνίες και ανησυχίες είναι και αυτές που καθορίζουν τις απόψεις των στελεχών αναφορικά με τις κινήσεις στις οποίες θεωρούν πως θα πρέπει να προχωρήσει το κράτος για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στη χώρα. Συντριπτικό ποσοστό (90,77%) σημειώνει την ανάγκη για ένα σαφές, σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον, ενώ, επίσης, μεγάλο ποσοστό (86,15%) ζητά την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το 69,23% θεωρεί πως το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά μέσω των τραπεζών, ενώ το 63,08% δηλώνει πως θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις για μείωση των μέτρων λιτότητας και φορολόγησης. Σημαντικές και αναγκαίες κινήσεις θεωρούνται, επίσης, η στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων (56,92%), η εξασφάλιση ευνοϊκών -για τις επιχειρήσεις- στα εργασιακά ζητήματα (46,15%) και η παρουσίαση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο (37,69%).

 

Το μέλλον
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματικών στελεχών θεωρεί πως η κατάσταση στην αγορά θα είναι καλύτερη σε περίπτωση συμφωνίας όσον αφορά τη διαπραγμάτευση (83,07%). Βέβαια, μόνο το 26,92% θεωρεί πως αυτό θα γίνει άμεσα, ενώ το 56,15% εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε βάθος χρόνου. Επίσης, υπάρχει και ποσοστό 9,23% που δηλώνει πως ακόμη και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με συμφωνία δεν θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία, 9 στους 10 συμμετέχοντες (89,23%) θεωρούν πως η εικόνα στην αγορά θα είναι ιδιαίτερα αρνητική (63,08%) και αρνητική (26,15%) ενώ ποσοστό 8,46% δηλώνει πως η κατάσταση θα είναι αμετάβλητη. Φυσικά κανείς δεν δηλώνει πως μια τέτοια εξέλιξη θα έχει κάποια -οιαδήποτε- θετική χροιά

Δραχμή και GREXIT
H συντριπτική πλειονότητα (88,46%) των ανθρώπων των επιχειρήσεων θεωρεί πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά υπάρχει και ένα μικρό μεν, όχι αμελητέο, όμως, ποσοστό (9,23%) που «ψηφίζει» επιστροφή στη δραχμή.

 

Πολύ μεγάλο ποσοστό (86,15%), πάντως, εκτιμά πως οι συνθήκες στην αγορά σε περίπτωση GREXIT θα είναι «ιδιαίτερα αρνητικές» (66,15%) και «αρνητικές» (20,00%). Το 3,85% θεωρεί πως η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη και 3,08% πως η εικόνα θα είναι θετική. Επίσης, υπάρχει ένα 6,15%, που δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση γι’ αυτή την περίπτωση.

 

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Pollfish, μια εταιρεία τεχνολογίας - μέλος της Esomar, σε επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ