Χανιά: Πρωτοβουλία φοιτητών για βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
23 Μαρτίου 2020 | Επικαιρότητα
Με μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου επιλέγουν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη κάνοντας το ψώνια τους από τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία και φέρνοντας τα ψώνια στο σπίτι τους.«Οι φοιτητές του πολυτεχνείου Κρήτης κρίνουμε πως δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού. Βάζοντας και εμείς το λιθαράκι μας, επιλέγουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», αναφέρουν οι φοιτητές.

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρουν σε σχετικό τους δελτίο, συνεχίζουν την μάχη διεκδικώντας μέσω των αιτημάτων τους για «καλύτερες μέρες στη δημόσια υγεία και μετά την ύφεση του κορονοϊού».Το σχετικό δελτίο τύπου

«Ο λαός βρίσκεται τις τελευταίες δύο βδομάδες αντιμέτωπος με μία πανδημία και οι εκτιμήσεις για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντικές. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας λυγισμένο από τις μημονιακές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων και κυβερνήσεων. Ένα σύστημα υγείας το οποίο μπορεί και στέκεται μόνο χάρη στη θυσία και την αυταπάρνηση του προσωπικού του. Η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Χανίων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του υποστελεχωμένου δημοσίου νοσοκομείου, που αν και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, υποφέρει από τεράστιες ελλείψεις τόσο υλικοτεχνικού εξοπλισμού όσο και υποστελέχωση σε νοσηλευτικό αλλά και ιατρικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του μία απλή καθημερινή μέρα, πόσο μάλλον αυτή τη περίοδο που οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δουλεύουν στους πιο σκληρούς ρυθμούς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Βέβαια, η πανδημία διαπερνά ολόκληρη την Ευρώπη και μέσα στην σοβαρότητα που απαιτεί η κατάσταση είδαμε Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία) να μην λαμβάνουν τα ελάχιστα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, καθώς η οικονομία δεν μπορούσε να παγώσει. Αντίστοιχη κίνηση έγινε και στις ΗΠΑ, ενώ σε Ιταλία και Ισπανία βλέπουμε ότι το παρόν σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου και προχωρούν σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Είναι ξεκάθαρη η πίεση που έχουν δεχτεί σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις τις Ευρώπης στις οποίες το νεοφιλελεύθερο μοντέλο υγείας έχει φτάσει στα όριά του. Οι εγκληματικές πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και μαραζώματος των δημοσίων συστημάτων υγείας (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση) αποδεικνύεται σήμερα πόσο επικίνδυνες είναι. Αδυνατούν να εγγυηθούν την υγεία των πληθυσμών, όπως έδειξε η δραματική εξέλιξη της πανδημίας στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη λήψη μέτρων καραντίνας, προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού για την προστασία του λαού. Η έλλειψη ΜΕΘ, είναι γνωστή ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και χωρίς ενδοιασμούς την ανακοίνωσε και επίσημα ο Πρωθυπουργός! Εξάλλου, έχει αποδειχθεί, από τα επιδημιολογικά δεδομένα παγκοσμίως ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της διάδοσης του ιού είναι τα μαζικά διαγνωστικά τεστ, ώστε να εντοπιστεί κατά το δυνατό η πραγματική έκταση των κρουσμάτων και να πάψει η διάδοση. Αυτόν τον τρόπο κατονομάζει και ο ΠΟΥ ως το μόνο αποτελεσματικό. Παρότι στη χώρα έχουν εμφανιστεί μαζικά κρούσματα εδώ και εβδομάδες υπάρχει δραματική έλλειψη αντιδραστηρίων και διαγνωστικών τεστ, ενώ τα ελάχιστα που υπάρχουν στα χέρια των ιδιωτών κοστίζουν 200-300 ευρώ! Γι’ αυτό και τα κρούσματα που ανακοινώνονται επισήμως είναι πλασματικά, ενώ όσοι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά λαμβάνουν οδηγεί να τα αντιμετωπίζουν στο σπίτι, χωρίς διάγνωση. Αυτή η επικίνδυνη πολιτική πρέπει να πάψει γιατί είναι ανεξέλεγκτη.

Στη δεδομένη στιγμή και εφόσον η επικινδυνότητα της κατάστασης είναι μεγάλη, εκτιμούμε ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τόσο την κοινωνία όσο και τα νοσοκομεία μας. Ο ατομισμός και η απάθεια είναι τα μόνα που δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ως σύλλογος φοιτητών στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους της πόλης μας, όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν σε όποιον το είχε και εξακολουθεί να το έχει ανάγκη. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε μια ομάδα που θα αναλάβει να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη από αγορές σε super market και φάρμακα. Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες που δεν έχουν προβλήματα υγείας να δηλώσουν διαθεσιμότητα. Κανένας και καμία δεν είναι μόνος του.

Ως ενιαίος σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης καλούμε όλους και όλες να συνεχίσουν την μάχη για την δημόσια υγεία και μετά την ύφεση του κορωνοϊού. Τη μάχη για αύξηση χρηματοδότησης σε όλες τις κοινωνικές παροχές, από την υγεία μέχρι την παιδεία. Σήμερα στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αύριο δε θα τους επιτρέψουμε να χρεώσουν στους συνταξιούχους και τους εργαζομένους τις οικονομικές ζημιές λόγω της πανδημίας. Αποδεικνύεται σε όλη την υφήλιο ότι όταν κοινωνικά αγαθά όπως είναι η υγεία γίνονται εμπορεύματα, τα αποτελέσματα είναι δραματικά και τα πληρώνει ο λαός. Για κάθε άνθρωπο για τον οποίο δεν βρίσκει κρεβάτι στη ΜΕΘ ενώ το έχει ανάγκη, δίνουμε υπόσχεση την επόμενη μέρα ότι θα είμαστε στον δρόμο να διεκδικήσουμε τα κοινωνικά αγαθά να προσφέρονται καθολικά και δωρεάν σε όλους. Δεν θα τους επιτρέψουμε να κάνουν περικοπές με θυσία ανθρώπινες ζωές.
.
Διεκδικούμε:

Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους
Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων παροχών και υπηρεσιών
Άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ
Άμεση επίταξη και κρατικοποίηση των ιδιωτικών κλινικών
Μαζικές προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών τώρα!
Άμεση προμήθεια αντιδραστηρίων και μαζικά τεστ για τον εντοπισμό των πραγματικών κρουσμάτων!
Τηλέφωνα επικοινωνίας για βοήθεια σε αγορές super market και φαρμακείου: Χάρης – 6986976457, Θοδωρής – 6980319985».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ