Μάθημα ιστορίας με την έκθεση των Playmobil

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27 Οκτωβρίου 2019 | Επικαιρότητα
Η έκθεση «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil» φιλοξενείται στην κεντρική Αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

H πρωτότυπη έκθεση: «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil» φιλοξενείται στην κεντρική Αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και κεντρίζει από τις 15 Οκτωβρίου το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων παιδιών.

Στόχος της έκθεσης είναι μια πρωτότυπη, εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της Επανάστασης του 1821, αλλά και της καθημερινότητας της ιστορικής αυτής περιόδου, με τις αγαπητές στα παιδιά-και σε μεγάλους- φιγούρες».

1500 φιγούρες των διάσημων παιχνιδιών, φτιαγμένες με το μεράκι πολλών συλλεκτών, αφηγούνται τις πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους ενώ περισσότεροι από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, ανάμεσά τους και οι φιλέλληνες, αλλά και οι Οθωμανοί που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στα γεγονότα παρουσιάζονται μαζί με τα σύντομα βιογραφικά τους. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι γενναίες Σουλιωτοπούλες, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης που διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, o θάνατος του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και το φιλί από τον Ιμπραήμ, η Εξοδος του Μεσολογγίου, είναι μερικά μόνον από όσα «ζωντανεύουν» και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα, κατασκευασμένα, ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση από φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil, προκαλούν την φαντασία να ταξιδέψει, στήνοντας ένα μοναδικό ταξίδι παιχνιδιού, δημιουργικότητας γνώσης και ιστορίας. 

Τον σχεδιασμό και τη γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης), Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή.

Τις φιγούρες και τα λοιπά αξεσουάρ και στοιχεία Playmobil που χρησιμοποιήθηκαν στα διοράματα είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι συλλέκτες. Τις μεμονωμένες φιγούρες των ιστορικών προσώπων σχεδίασε και κατασκεύασε ο κ. Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από τη δική του συλλογή.

Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι σειρές παραγωγής της Playmobil. Δεν διατίθενται και δεν πρόκειται να διατεθούν προς πώληση ούτε στο πωλητήριο του Μουσείου ούτε στα εμπορικά καταστήματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Μάιο του 2020.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Οκτώβριος 2019- Μάιος 2020

‘Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 9:00-14:00

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ