Σύψας: Lockdown στην Aθήνα, διαφορετικά η επιδημία θα ξεφύγει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικαιρότητα
Εξαιρετικά απαισιόδοξος για την πορείας της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και ειδικά στην Αττική, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Mega την Δευτέρα, ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής ανέφερε ως μόνη δραστική λύση τo lockdown, με κλείσιμο λιανεμπορίου και εστίασης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. «Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» ,ανέφερε ο κ. Σύψας επικαλούμενος τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου». 

«Το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία», υπογράμμισε,  «είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown». Πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει, οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας,  τόνισε, χωρίς να αποκλείσει ακόμη και μία πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο. Ολα, είπε, θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας. Πολύ κακό ποιοτικό στοιχείο, χαρακτήρισε  ο κ. Σύψας την κατάσταση στις ΜΕΘ, ενώ όπως είπε μεγάλο είναι το πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε μετανάστες που διαμένουν σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. «Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες», παρατήρησε και ως ενδεικτική της μεγάλης διασποράς ανέφερε την εικόνα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πολλοί μετανάστες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ