Σύψας: Πιθανά τα τοπικά lockdown - Είμαστε κοντά σε δεύτερο κύμα κορονοϊού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Αυγούστου 2020 | Επικαιρότητα
«Καμπανάκι» κινδύνου από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψα.
Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαλαρότητα που παρατηρείται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, δήλωσε πως εξετάζονται νέα μέτρα και τόνισε πως βρισκόμαστε κοντά σ’ ένα δεύτερο κύμα του SARS-CoV-2. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown, απάντησε:

«Θα υπάρχει ένα τοπικό lockdown στο εργοστάσιο, εκεί, δηλαδή, όπου είχαμε τη συρροή των κρουσμάτων. Εάν, λοιπόν, έχουμε τοπικές ροές κρουσμάτων, θα ακολουθούμε το παράδειγμα της Ξάνθης. Θα κάνουμε ό,τι κάναμε εκεί. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί».


«Δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται», ανέφερε για τις σχετικές θεωρίες συνωμοσίας.

Γιατί λαμβάνονται νέα μέτρα
«Έχουμε μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας στην Ελλάδα, η οποία σχετίζεται αφενός με τα εισαγόμενα κρούσματα, κυρίως όμως με τη χαλαρότητα και τον συνωστισμό που υπήρξαν τις προηγούμενες 2-3 βδομάδες», σημείωσε και συνέχισε:

«Όλα αυτά δείχνουν την εικόνα τους τώρα, που έχουμε και πολλά κρούσματα και διασπορά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλά κρούσματα σε περιπτώσεις όπως είναι ο γάμος, το εργοστάσιο στην Καβάλα κ.ο.κ. Όλα αυτά μας δημιουργούν ένα σκηνικό για τ’ οποίο πρέπει να πάρουμε μέτρα», εξήγησε.

Οι νέοι έχουν χαλαρώσει

«Βοηθάει το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι δεν εκτίθενται σε κίνδυνο. Τον καταλαβαίνουν και δεν έχουν χαλαρώσει. Αντίθετα, οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που πλέον νοσούν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Επειδή είναι νέοι, σπάνια νοσούν βαριά και γι’ αυτό δεν έχουμε πολλές εισαγωγές ή διασωληνώσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει σε μεγάλο βαθμό».

Νέα μέτρα

«Πολλά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της ειδικής Επιτροπής, παράδειγμα να κλείνουν νωρίς τα μπαρ, στις 23:00-24:00, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα, ωστόσο, το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα, αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα», επισήμανε και προσέθεσε:

«Η επιβάρυνση θα αντιστραφεί εάν οι πολίτες τηρήσουν μαζικά τα μέτρα. Η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί γρήγορα», επεσήμανε, αναφέροντας πως έτσι θα εξασφαλιστεί ότι το καλοκαίρι θα περάσει χωρίς κάποιο «ατύχημα».

Κοντά σε δεύτερο κύμα

«Αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσει τελικώς στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές, διασωληνώσεις και θανάτους. Είμαστε κοντά σε δεύτερο κύμα. Θα έρθει αν παρακολουθούμε χωρίς να κάνουμε κάτι», είπε.

Πιθανά μέτρα για ευπαθείς ομάδες

«Η πρώτη μας φροντίδα είναι οι ευπαθείς ομάδες. Αν συνεχιστεί η αύξηση, ενδεχομένως πάρουμε μέτρα για ευπαθείς ομάδες. Ακόμη και επαναφορά των μηνυμάτων (σ.σ. 13033). Αν οι πολίτες κάνουν το σωστό, δεν θα έρθει δεύτερο κύμα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ