ΣτΕ: «Ναι» στην έκδοση του Mr Bitcoin στη Γαλλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
23 Ιανουαρίου 2020 | Επικαιρότητα
Ναι στην ευχέρεια που δίνει ο νόμος στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίζει σε ποια χώρα θα εκδοθεί ο εκζητουμενος, είπε σε έκτακτη συνεδρίαση της η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Αθανάσιο Ράντο.

Το ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Αλεξάντερ Βινικ , αποκαλούμενου και Mr Bitcoin με την οποία ζητούσε την άκυρωση της απόφασης του Κ. Τσιάρα, για έκδοση του στη Γαλλία, στη συνεχεία στην Αμερική και τέλος στην Ρωσία.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου. Με την ίδια απόφαση οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η υπουργική απόφαση για την έκδοση δεν συνιστά πράξη αναγόμενη στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, ούτε κυβερνητική πράξη.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι από διεθνείς συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία,  προκύπτει ότι σε περίπτωση συρροής αιτήσεων εκδόσεως υποβαλλομένων από τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ) και συρροής των αιτήσεων αυτών με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για πρόσωπο διωκόμενο στα εκζητούντα κράτη για διαφορετικά εγκλήματα, μετά την έκδοση αμετακλήτων υπέρ της εκδόσεως  του εν λόγω προσώπου γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εφόσον αποφασίσει τελικώς την έκδοση του εκζητουμένου, καθορίζει κατ' ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, τη σειρά προτεραιότητος μεταξύ των κρατών στα οποία θα εκδοθεί αυτός.

Τέλος το δικαστήριο  απέρριψε το επιχείρημα του Αλεξάντερ Βινικ για παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, που ανάγεται στην οικογενειακή ζωή και ειδικότερα, στο δικαίωμά του να βλέπει τα παιδιά του που είναι ανήλικα. Το δικαστήριο ωστόσο είπε ότι αυτός ο λόγος ακύρωσης δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω του διεθνούς δημοσίου συμφέροντος για την καταπολέμηση του εγκλήματος, το οποίο εξυπηρετεί η έκδοση του αιτούντος.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ