Πότε θα έχουμε «δεύτερο κύμα» κορονοϊού στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
05 Αυγούστου 2020 | Επικαιρότητα
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Τον δικό του ορισμό για το λεγόμενο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως απειλεί τη χώρα μας, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τοποθέτηση του στη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία από το Υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας «χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων, καθώς «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει». «Με βάση το σύνολο των κρουσμάτων, ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα», εξήγησε. Το δεδομένο αυτό «είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μια επιδημία που διατηρείται. Δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα».

«Αν συνεχίσουμε έτσι», προειδοποίησε, «κάθε εισαγόμενο θετικό κρούσμα σε ένα πληθυσμό θα αποτελεί και μία νέα συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο ρυθμό μολύνσεων και κρουσμάτων».

«Ένα θετικό στοιχείο είναι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του 1. Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ήτοι μια δεύτερη κατά κάποιο τρόπο επιδημία, ένα δεύτερο μεγάλο κύμα», πρόσθεσε.

Σε δραματικό τόνο ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται» και τόνισε πως «για να μην έχουμε περεταίρω αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1 με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας, με τήρηση των μέτρων». Η ίδια η παρουσία του στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη αποτελεί ένα «κόκκινο καμπανάκι», όπως δήλωσε μάλιστα ο ίδιος, έχοντας προηγουμένως αναφερθεί στα 121 νέα κρούσματα της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για το πόσο κοντά είμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο διακεκριμένος επιστήμονας είπε πως δε μπορεί να κάνει τέτοια πρόβλεψη και ότι η εξέλιξη της κρίσης «εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας». «Αν είχαμε ένα δείκτη R πάνω από το 1, θα σας έλεγα ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αυτή τη στιγμή εάν η συμπεριφορά μας είναι σωστή, είναι στο χέρι μας να το περιορίσουμε κάτω από το 1 και σταδιακά να φτάσουμε σε μία φάση στην οποία δεν θα μιλάμε για κίνδυνο. Αλλά αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι ορατός. Από εμάς εξαρτάται, από τη συμπεριφορά μας, να μην φτάσουμε σε αυτή την εκθετική αύξηση κρουσμάτων», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, «μία τέτοια κατάσταση μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα. Μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να έχει μία τεράστια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όπως το είδαμε στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Άρα χρειάζεται προσοχή».

«Θεωρώ ότι έχουμε ένα σύμμαχο, ότι οι περισσότερες δραστηριότητές μας αυτό τον καιρό είναι σε εξωτερικούς χώρους, βοηθάει σε αυτό και ο καιρός, ότι έχουμε εκπαιδευτεί. Επίσης, θεωρώ ότι και σαν ιατρική επιστήμη έχουμε μία δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον ιό. Έχουμε περισσότερη γνώση από αυτή που είχαμε», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ