Ποιοι απεργούν αύριο Πέμπτη-Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14 Οκτωβρίου 2020 | Επικαιρότητα
Σε 24ωρη απεργία προχωράει αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η ΑΔΕΔΥ. Ποια ΜΜΜ κατεβάζουν χειρόφρενο;

 
Σε στάση εργασίας προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ, από τις 14:00 έως τις 17:00.
 
«Η διασφάλιση της υγείας επιβατών και εργαζομένων αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του Covid-19 βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των Σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ.» αναφέρουν, και κάνουν λόγο για «συσσώρευση τις ώρες αιχμής μεγάλου αριθμού επιβατών σε συρμούς και σταθμούς», κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, που δημιουργείται από: α) την έλλειψη τροχαίου υλικού και β) τις μεγάλες ελλείψεις της Εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού από το 2009.
 
Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η αγορά ανταλλακτικών, υλικών και αναλώσιμων, η επίσπευση των προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί και η διενέργεια τεστ Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη.
 
Σε 24ωρη απεργία η ΟΣΜΕ - ΟΣΥ
 
Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, προγραμματίζοντας προσυγκέντρωση για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.
 
Οι εργαζόμενοι στις οδικές συγκοινωνίες, ωστόσο, αναφέρουν πως «καμία απεργιακή κινητοποίηση δεν υφίσταται για τις 15-10-2020».
Απεργούν γιατροί και νοσηλευτές
 
Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ. Ειδικότερα, έχουν προκηρύξει απεργία, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων και κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ.
 
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) «η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή. Κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης και οργής για τα παραμύθια της κυβέρνησης για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας».
 
ΕΣΥ: Απεργούν στις 15 Οκτωβρίου γιατροί και νοσηλευτές

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει πως «θα είναι καταστροφικό εάν η Δημόσια Υγεία προσαρμοστεί για άλλη μια φορά στην αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού, να σταματήσουν δηλαδή την λειτουργία τα χειρουργεία, οι καρδιολογικές μονάδες, εξωτερικά ιατρεία και να αυξάνεται έτσι η νοσηρότητα από άλλες αιτίες».
 
Σημειώνεται, δε, πως προκαλείται αναστάτωση στη λειτουργία των νοσοκομείων από τις μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών, για τη στελέχωση νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό.
 
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν -μεταξύ άλλων- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό.
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ