Πέτσας: "Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, τον Μάιο θα χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
06 Απριλίου 2020 | Επικαιρότητα
«Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»

Χωρίς τα αυστηρά μέτρα η χώρα θα ζούσε δραματικές στιγμές, επισήμανε ο Στ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση «φρενάραμε τον ιό». «Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», πρόσθεσε.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους την πλειονότητα των πολιτών που εφαρμόζει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και τους πολλούς εθελοντές, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

«Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας», πρόσθεσε ο κ Πέτσας.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση εντείνει τη δράση της στους άξονες που όρισε από την αρχή: ανάσχεση της διασποράς του ιού, ενίσχυση του συστήματος υγείας και στήριξη της οικονομίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών»

Είπε ακόμη πως «το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη φάση αυτή εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού όπως οι άστεγοι ή όσοι έχουν κάποια εξάρτηση».

Ανέφερε μάλιστα ότι εντείνονται τα μέτρα και στις δομές φιλοξενίας,όπου κατασκευάζονται χώροι απομόνωσης και περιορίζονται οι έξοδοι.

Για τον εορτασμό του Πάσχα, επανέλαβε πως φέτος θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών. «Η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα», είπε, ωστόσο επισήμανε ότι προκαλούν προβληματισμό φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα και στην Αγία Τριάδα της Πάτρας.

Για το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ομάδες εντατικής θεραπείας και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Όπως ανέφερε, «από 565 που ήταν οι ΜΕΘ πριν από δυόμισι μήνες έχουν αυξηθεί σε 910».

Παράλληλα έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού ενώ 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο οποίος επεσήμανε ότι προωθείται ΠΝΠ που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός, ανέφερε πως θα διατεθούν 23 δισ., δηλαδή 13% του ΑΕΠ, συνολικά για την αντιμετώπιση του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ