Νέο πλαίσιο για τον διαδικτυακό τζόγο φέρνει η κυβέρνηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Οκτωβρίου 2019 | Επικαιρότητα
Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών φέρνει η κυβέρνηση, με τον αναπτυξιακό νόμο.

Η αδειοδοτική διαδικασία θα είναι ανοικτού τύπου, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, με αντίτιμο τα 3 εκατομμύρια ευρώ για την άδεια διαδικτυακού στοιχήματος και τα 2 εκατομμύρια ευρώ για τα λοιπά διαδικτυακά παιγνία.

Παράλληλα, θα επιτρέπονται και τα παίγνια με χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών (random number generator – RNG).

Η άδεια θα έχει επταετή διάρκεια.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Σήμερα, μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, υλοποιείται. Η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Πλαίσιο με το οποίο ρυθμίζεται η συγκεκριμένη αγορά. Αγορά που παρέμενε ουσιαστικά αρρύθμιστη από το 2011. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε σε νομοθετική παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι το τέλος του 2018, αλλά ουδέποτε το έπραξε».

Τι προβλέπουν οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο στη διαδικτυακή αγορά τυχερών παιγνίων

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με το νομοσχέδιο:

-    Θεσμοθετείται η ανοικτού τύπου αδειοδοτική διαδικασία, στο πρότυπο του ευρύτατα αποδεκτού στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη μοντέλου.

-    Προβλέπονται – αποκλειστικά – δύο είδη αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Μία για «διαδικτυακό στοίχημα» και μία για «λοιπά διαδικτυακά παίγνια» (τύπου καζίνο, πόκερ και παραλλαγές του). Τα παιχνίδια και των δύο κατηγοριών δύνανται να διενεργούνται και με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών.

-    Ορίζεται το αντίτιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής διαδικτυακού στοιχήματος στα 3.000.000 ευρώ και για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής λοιπών διαδικτυακών παιγνίων στα 2.000.000 ευρώ. Η άδεια έχει διάρκεια 7 έτη με δυνατότητα ανανέωσης με εκ νέου καταβολή ιδίου τιμήματος.

-    Καθορίζονται αυστηρές νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να τηρούν οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας, καθώς και κωλύματα συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης, με κριτήριο την προστασία των συμφερόντων των παικτών και την εν γένει ασφαλή διεξαγωγή της όλης δραστηριότητας.

-    Ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Προβλέπεται ότι η διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω συστημάτων συνδεδεμένων με το Πληροφοριακό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου στο οποίο έχει πρόσβαση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

-    Αποσαφηνίζονται και εξορθολογίζονται οι κανόνες φορολόγησης τόσο των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια, όσο και των παικτών.

-    Συμπερασματικά, με την παρούσα νομοθετική παρέμβαση προωθείται, με διαφάνεια και ορθολογισμό, ένα σύγχρονο και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ