Μητσοτάκης-Μέρκελ: Τελεσίγραφο στον Ερντογάν για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09 Μαρτίου 2020 | Επικαιρότητα
Τα γεγονότα στον Έβρο αποτέλεσαν το βασικό θέμα της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο.

Τα γεγονότα στον Έβρο και η τουρκική προκλητικότητα αποτέλεσαν το βασικό θέμα της συζήτησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστική είναι – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – η στιγμή με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου. Από την πλευρά της, η Καγκελάριος φέρεται να επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.

Έτσι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ