Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και συνθηκών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Οκτωβρίου 2019 | Επικαιρότητα
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ είχε ο Πρωθυπουργός


Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ

«Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ενημέρωσα τον ΓΓ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Επανέλαβα την προσήλωσή μας στη αρχή της αλληλεγγύης η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών.Ευχαρίστησα τον ΓΓ για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τα θαλάσσια σύνορά μας και ζήτησα την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος» πρόσθεσε.

Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας είπε από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη μεταξύ τους συνάντηση. Υπογράμμισε τον ειδικό ρόλο διαδραματίζουν οι ελληνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ αλλά και το ότι η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Επίσης τόνισε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο, ενώ υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσει με τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ