Μετρό: Στη διάθεση του κοινού από τις 6 Ιουλίου οι τρεις νέοι σταθμοί της γραμμής 3

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Ιουλίου 2020 | Επικαιρότητα
Σαρωτικές αλλαγές στον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής φέρνουν τα εγκαίνια των πρώτων τριών νέων σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά την Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Πρόκειται για τους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια, οι οποίοι αναμένεται να προσθέσουν περίπου 60.000 άτομα ημερησίως στην επιβατική κίνηση του μετρό, καθώς θα εξυπηρετούν τρεις πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και έχουν χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό αποτελείται από σήραγγα μήκους περίπου 7,55 χλμ., και συνολικά έξι νέους σταθμούς («Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο»).

Στους πρώτους τρεις τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, ενώ το σύνολο της επέκτασης της Γραμμής 3 αναμένεται να δοθεί σε λειτουργία το 2022.

Mε τη λειτουργία των τριών πρώτων σταθμών της επέκτασης προς Πειραιά υπολογίζεται να προστεθούν περί τους 60.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ η διαδρομή Νίκαια – Σύνταγμα θα διανύεται σε 14 λεπτά.

Ο Σταθμός ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Ελεούσας, ο σταθμός ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ στην πλατεία Ελευθερίας και ο σταθμός ΝΙΚΑΙΑ στην πλατεία Ελ.Βενιζέλος, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Με την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία και των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» προβλέπεται αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του Μετρό σε 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως. Σημειώνεται δε ότι ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο θα διανύεται με το Μετρό σε μόλις 45 λεπτά.

Οι τρεις σταθμοι που θα εγκαινιαστούν την Δευτέρα είναι οι πρώτοι που δίνονται σε εμπορική λειτουργία από το 2013 οπότε και είχε ανοίξει ο σταθμός «Αγία Μαρίνα». Με την έναρξη λειτουργίας τους το μήκος της γραμμής 3 θα αυξηθεί κατά 4 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει πλέον 24 σταθμούς έως το Αεροδρόμιο.

Με την ολοκλήρωση του έργου, στο Σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την Επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί). που ήδη έχει κατασκευαστεί, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Στους νέους σταθμούς δε θα τοποθετηθούν πύλες ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αυτή τη φάση αλλά ακυρωτικά μηχανήματα, όπως τα αντίστοιχα που υπάρχουν στα λεωφορεία.

Επιπλέον, όπως είχε ήδη γράψει το ethnos.gr, για πρώτη φορά εισέρχονται ιδιώτες σε τμήμα της λειτουργίας του μετρό, καθώς ορίστηκε ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει τη στελέχωση των εκδοτηρίων στους τρεις νέους σταθμούς εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων. Η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο για διάστημα τριών μηνών στην εταιρεία ISS FACILITY SERVICES AE έναντι 19.800 ευρώ συν ΦΠΑ.

Στην πρόσκληση, η οποία είχε αναρτηθεί μάλιστα αναφερόταν ότι εφόσον παραστεί ανάγκη, οι υπάλληλοι του αναδόχου θα μπορούν να μετακινηθούν και σε εκδοτήρια άλλων σταθμών για το διάστημα αυτό.

Η έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών θα σηματοδοτήσει σειρά κυκλοφοριακών αλλαγών στις περιοχές, τις οποίες θα εξυπηρετούν καθώς η πλειονότητα των λεωφορειακών γραμμών θα μετατραπεί σε τροφοδοτικές του μετρό. Αρκετές αφετηρίες θα μεταφερθούν, θα καταργηθούν στάσεις, ενώ άλλες θα μετονομαστούν και σε συγκεκριμένα σημεία θα ιδρυθούν καινούριες. Παράλληλα οι οικείοι δήμοι έχουν ήδη ενημερωθεί ώστε να προχωρήσουν στην απαγόρευση στάθμευσης σε σημεία, στα οποία θα πρέπει να κάνουν αναστροφή τα λεωφορεία καθώς επίσης και να προχωρήσουν σε κίτρινες διαγραμμίσεις όπου χρειάζεται.

Μία από τις πιο δημοφιλείς γραμμές που θα αλλάξουν είναι η 820 Κερατσίνι Μετρό Αιγάλεω, η οποία θα ονομάζεται πλέον Κερατσίνι ΣτΝίκαια-ΔραπετσώναΚερατσίνι και θα είναι κυκλική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ