Μένουμε Όρθιοι: Πακέτο 13,4 δισ. για MμΕ, εργαζόμενους και νοικοκυριά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Μαΐου 2020 | Επικαιρότητα
"Εϊναι στοχευμένο σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, εργαζόμενο, άνεργο, επιχειρηματία" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Με ένα απόφθεγμα του Αμερικανού στοχαστή Χάουαρντ Ζιν για την ελπίδα σε σκοτεινούς καιρούς, άρχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην εκδήλωση στο Ζάππειο, για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού πραγράμματος του κόμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Τόνισε, δε, ότι όλα όσα παρουσιάζονται γίνονται για να μην γίνει η απόγνωση συνήθεια για τους πολίτες και να μην μετατραπεί η χώρα σε χώρα «virtual reality» και υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμά μας αποτελεί ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο» σημειώνοντας ότι «είναι κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο, μια ακόμα γενιά Ελληνίδων και Ελλήνων να ενηλικιωθεί θεωρώντας δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες».

Επίθεση στην κυβέρνηση μέσω... Φρίντμαν

Ο Αλέξης Τσίπρας από την αρχή εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση αναγνωρίζοντας, μεν, ότι συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα για την υγειονομική κρίση, αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «ωστόσο σήμερα ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Προσέθεσε, δε, ότι «δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ‘ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά» και έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: "Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα". Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη αφορά τρόπους στήριξης της ζήτησης, με άλλοτε δειλά & άλλοτε γενναία σχέδια τόνωσης της ρευστότητας & της κατανάλωσης. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί αυτές τις δυνατότητες. Όχι από αφέλεια ή από άγνοια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν θέλει να διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει για τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία».

Θύμισε δε την πρόταση του Μίλτον Φρίντμαν, του επιλεγόμενου «πατέρα του νεοφιλελευθερισμού», για «λεφτά από το ελικόπτερο» για να τονωθεί η ζήτηση, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, ο Α. Τσίπρας είπε ότι «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν και η κυβέρνηση δεν θέλει», περιγράφοντας μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, με μειώσεις μισθών, υπερεργασία και ταυτόχρονα υψηλούς λογαριασμούς που «τρέχουν».

Πρόγραμμα 13,4 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, στοχευμένο όμως σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, επιχειρηματία», προσθέτοντας ότι «βασικός του άξονας, είναι όπως και στη πρώτη του εκδοχή η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της», ενώ αναφέρόμενος στις επιχειρήσει σημείωσε ότι «αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος. Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος. Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας».

«Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο πρώτος αυτός άξονας πρέπει να πλαισιωθεί με ένα παραπληρωματικό άξονα στήριξης του εισοδήματος. Που αφορά όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες χωρίς όμως αντίστοιχα να μειώνονται οι υποχρεώσεις τους. Όσους παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι». Ανέφερε, δε, ότι το στήριγμα αυτό θα είναι το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείνουμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όπως πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί».

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι ανάγκες τους σε ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης είναι εξαιρετικά αυξημένες. Ενώ η αναμενόμενη ύφεση θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες στο κύκλο εργασιών τους. Είναι λοιπόν απαραίτητο, αν δε θέλουμε την εφαρμογή στην οικονομία της λεγόμενης "ανοσίας αγέλης", δηλαδή την επιβίωση μόνο των ισχυρών επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε αποφασιστικά τη ρευστότητά τους. Καθώς, δε η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτές, την απευθείας ενίσχυση από το κράτος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η στήριξη των επιχειρήσεων θα γίνει «με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί», προσθέτοντας ότι «προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. ¨Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών» και σημειώνοντας ότι «ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης προτείνουμε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι, πολύ πριν τον κορωνοϊό. Και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει στη διακυβέρνηση».

Ενίσχυση του τουρισμού

«Για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκατ. συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «με αυτόν το τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος τουλάχιστον της εσωτερικής ζήτησης στην τουριστική οικονομία. Επιπλέον προτείνουμε την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής. Όπως αντιστοίχως και για την εστίαση, προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ».

Ενδυνάμωση του ΕΣΥ

Ειδική αναφορά στο σύστημα Υγείας έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα κερδίσαμε με τις θυσίες μας, δεν ήταν παρά χρόνος προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε μια πιθανή επανάκαμψη της πανδημίας, να έχουμε ένα πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό σύστημα Δημόσιας υγείας. [...] Για να μπορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας, σε κοινωνικές υπηρεσίες, δήμους και κοινωνικές υποδομές, να εργαστούν με ασφάλεια και με επαρκή μέσα για την οριστική καταπολέμηση της πανδημίας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ