Χαρδαλιάς: Σταθερή η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας αλλά με μεγάλη πίεση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
16 Οκτωβρίου 2020 | Επικαιρότητα
Ως σταθερή χαρακτήρισε την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας ο Νίκος Χαρδαλιάς. Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για επιδείνωση της κατάστασης με την πτώση της θερμοκρασίας

Μαγιορκίνης: Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως υπάρχουν 7,2 εκατ. στην Ευρώπη τα κρούσματα.

Σημείωσε πως έχουμε ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων στην χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από 500.

Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση, προειδοποίησε ο καθηγητής.

Υπενθύμισε πως τα «βασικά όπλα» κατά της πανδημίας είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή.

Χαρδαλιάς: Σταθερή επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας

Παίρνοντας την σκυτάλη της ενημέρωσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση, με την Ελλάδα να είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση αλλά με μεγάλη πίεση.

Μάλιστα, χτες, Πέμπτη είχαμε πάνω από 400.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ, σε όλον τον κόσμο.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που παίρνουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Είπε πως υπήρξε και αύξηση κρουσμάτων σε Ολλανδία και Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία. «Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Τσεχία και είπε πως υπήρξε ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία.

Σημείωσε πως δεν πρέπει να επαναπαυθούμε και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.

Στη συνέχεια, απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Υπενθύμισε πως αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

 • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
 • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
 • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
 • Κινηματογραφικές προβολές
 • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
 • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
 • Μουσικές σκηνές
 • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
 • Παιδότοποι
 • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
 • Γυμναστήρια
 • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
 • Λιανεμπόριο
 • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
 • Συνέδρια / Εκθέσεις
 • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε διευκρινίσεις πως αναστέλλονται τα μαθήματα οδήγησης, θα παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ στο επίπεδο συναγερμού 4 (σ.σ. στο οποίο βρίσκεται πλέον η περιοχή) απαγορεύεται η μετακίνηση παραγωγών λαϊκών αγορών από την Κοζάνη σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον καμπανάκι και για τα Ιωάννινα.

Όπως είπε, το όριο διασποράς που έχει θέσει η ΕΕ (150 κρούσματα σε 150.000 άτομα) ξεπεράστηκε στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, ενώ στην Αττική βρίσκεται πολύ κάτω από αυτό.

Ενημέρωσε πως αύριο, Σάββατο θα μεταβεί στην Κοζάνη για συσκέψεις με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί και στα Ιωάννινα, «όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτό πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων».

Αναφορικά με την Αττική, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι «πιο μακριά από το επίπεδο 4 από άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο επηρεάζεται από τον δείκτη τους, άρα είναι μια σύνθετη διαδικασία. Υπάρχει μια σταθερότητα στην Αττική που είναι αποτέλεσμα των μέτρων που πήραμε τις προηγούμενες μέρες. Δείχνει μια σταθερότητα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι εύθραυστη και ό,τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο».

Κοντοζαμάνης: Το σύστημα Υγείας λειτουργεί κανονικά

Ακολούθως, σε ερώτηση σχετικά ,με την λειτουργία των νοσοκομείων, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι:  «Τα κέντρα υγείας της χώρας λειτουργούν κανονικά. Τα κέντρα υγείας δεν προσφέρουν υπηρεσίες μόνο για τον κορωνοϊό, εφαρμόζονται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά, και όλοι οι πολίτες εξυπηρετούνται κανονικά. Το επισημαίνω, το σύστημα Υγείας λειτουργεί κανονικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ