Κορονοϊος: Στα χέρια του πρωθυπουργού μελέτη των ειδικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Αυγούστου 2020 | Επικαιρότητα
Τι αποκαλύπτει καθηγητής του ΑΠΘ για την πανδημία του κορονοϊού.

Με «πακέτο» νέων μέτρων να βρίσκεται ήδη έτοιμο στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις στο iEidiseis καθηγητή που παρακολουθεί με ειδικά μοντέλα την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας. Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, έχουμε ήδη προσπεράσει την περίοδο "πρόληψης" και βρισκόμαστε σε πορεία δεύτερου κύματος το οποίο για να ανατραπεί, χρειάζεται άμεση κινητοποίηση Πολιτείας και ημών των πολιτών.

Με τον κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, χημικό μηχανικό και καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, είχαμε μιλήσει ξανά στις 10 Ιουνίου. Τότε μας είχε αποκαλύψει ότι τα μοντέλα που «έτρεχαν» στο τμήμα του, έδειχναν δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με πρώτη του Σεπτεμβρίου. Όπως μας λέει σήμερα στη νέα αποκλειστική μας συνομιλία, «εκπλήσσομαι κι εγώ πόσο μέσα πέφτουν τα μοντέλα στους χρόνους και τα νούμερα».


Όπως τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ, η κατάσταση με τα αυξανόμενα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ καθημερινά το τελευταίο διάστημα «έχει να κάνει με την χαλάρωση των μέτρων αλλά όχι μόνο... Έχουμε εισαγόμενους φορείς που δεν αναγνωρίζονται ως κρούσματα και είναι ασυμπτωματικοί. Πρέπει να έχουμε γύρω στους 30 την ημέρα, υπολογίζουμε», μας αποκαλύπτει.

Τι φταίει

Ο συνδυασμός της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας- απόστασης και των αυξημένων τουριστικών ροών που μπαίνουν χωρίς να τους ανιχνεύσουμε ή εντοπίζοντας ότι είναι φορείς ή κρούσματα ένα 24ωρο τουλάχιστον αφού έχουν φτάσει στη χώρα και έχουν μεταδώσει σε άλλους τον ιό, είναι το πρόβλημα.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
«Πρέπει αυτός ο αριθμός των 30 να πέσει στους 10-15 την ημέρα για να συγκρατηθεί η κατάσταση», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης. Και συνεχίζει με τις προτάσεις του:

«Εγώ ζητάω να γίνονται περισσότερα τεστ και ανίχνευση στις εισόδους της χώρας, να τηρούμε - ακόμα και με επιβολή- τις αποστάσεις, και να είναι πιο αυστηρά υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους. Και βέβαια να υπάρχει μεγαλύτερη εντατικοποίηση ελέγχων δειγματοληπτικών στον γενικό πληθυσμό για να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και να αποφύγουμε το lockdown τον Σεπτέμβριο».

Τι δείχνουν τα μοντέλα του ΑΠΘ

Τα μοντέλα δείχνουν ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα τελευταία μέτρα όλα θα πάνε καλά. «Αλλά αν δεν εφαρμοστούν σωστά στη φάση που είμαστε, οδηγούμαστε στο να έχουμε 160 νέα κρούσματα ημερησίως στο τέλος Αυγούστου. Και να σας θυμίσω ότι στην κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο, ο Μ.Ο. των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν στα 80. Οπότε τα 160 θα δείξουν ότι ξεφεύγουμε και θα έχουμε πρόβλημα τον Σεπτέμβριο. Είναι κρίσιμο να λειτουργήσουμε όχι προληπτικά (διότι ήδη περάσαμε το στάδιο αυτό) αλλά με αποφασιστικότητα εκ μέρους των Αρχών και με σύνεση από τον κόσμο. Μπορούμε να το νικήσουμε αυτό αλλά μόνο όλοι μαζί», τονίζει.

Ο κ. Σαρηγιάννης κατέθεσε την τελευταία έκθεση στο γραφείο του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη και σε αυτήν περιλαμβάνονται προβλέψεις και συστάσεις για τα πανηγύρια και για τον 15Αύγουστο αλλά και ανάλυσή του πώς οι διάφορες περιπτώσεις θα εξελίξουν την κατάσταση και ποια μέτρα μπορούν να τις καταπολεμήσουν. «Από σήμερα Δευτέρα ξανατρέχουμε τα μοντέλα για να δούμε τι συμβαίνει κι αν επιβεβαιωνόμαστε. Με εντυπωσιάζει και μένα ότι επιβεβαιωνόμαστε από τον Ιούνιο που σας μίλησα ξανά», μας λέει.

Νέα μέτρα

Το ρεπορτάζ του iΕidiseis δείχνει ότι στο νέο πακέτο μέτρων που ίσως χρειαστεί σύντομα να ενεργοποιηθεί, θα επιβληθεί περιορισμός μετακινήσεων σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες) ή και κλείσιμο των εστιατορίων και μπαρ κάποια ώρα κάθε βράδυ (πριν από τα μεσάνυχτα). Στις 6 Αυγούστου που θα πάει ο πρωθυπουργός στη Χάλκη, θα ξεκινήσει εξάλλου μια «καμπάνια αφύπνισης» για τα όσα όλοι μας πρέπει να προσέχουμε, ώστε να μην χρειαστούν νέο lockdown ή άλλα δραστικά μέτρα αλλά και να μην πιεστεί και το ΕΣΥ με πολλές εισαγωγές απλά νοσούντων ή βαριά πασχόντων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ