Κικίλιας για κορονοϊό: Προστατεύστε τον παππού και τη γιαγιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
05 Μαρτίου 2020 | Επικαιρότητα
Έκκληση Κικίλια για κορωνοϊό: Καλεί τους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό ο παππούς και η γιαγιά.

 

Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού να μείνουν στα σπίτια τους και να μην τρέχουν με στα νοσοκομεία» συνέστησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αμέσως μετά τη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», προτρέποντας τους πολίτες να συνομιλούν με τους ιατρούς τους ή να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, ζητεί από τους τους πολίτες να προστατεύσουν με τη συμπεριφορά τους τις ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του παππού και της γιαγιάς.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού αλλά όχι και εφησυχασμός», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο κ. Κικίλιας κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες και τους κανόνες των ειδικών και να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς. Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς πρόκειται για ένα από τα νοσοκομεία όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes -σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την INTRAKAT για την ευγενική δωρεά των κινητών μονάδων αυτών, που είναι οι χώροι πρώτης υποδοχής πιθανών περιστατικών κορονοϊού στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας και να πω ότι συμβάλλετε και εσείς με αυτή την πρωτοβουλία σας στην προσπάθεια που γίνεται, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης

» Δεύτερον, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών, των επιστημόνων, επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θέλω καθένας και καθεμία, με αφορμή αυτά που έγιναν από κάποιους σε καρναβάλια σε όλη τη χώρα και την εν γένει συμπεριφορά τους, να τα αναλογιστούν ξανά. Όλοι μας, ένας-ένας και μία-μία, οφείλουμε να σεβαστούμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους οποίους πρέπει να φροντίσουμε και να προσέξουμε».

Και πρόσθεσε: «Ας αναλογιστεί ο καθένας λοιπόν που έχει στην οικογένειά του τον παππού του, τη γιαγιά του, που έχει ανθρώπους οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι, που έχουν ενδεχομένως μεταμοσχευθεί ή έχουν χρόνια προβλήματα, ότι αυτοί πρέπει να στηριχτούν πρώτοι απ’ όλους. Άρα, κανόνες υγιεινής, για τα χέρια μας και την προσωπική υγιεινή, για τους ανθρώπους αυτούς και τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους, να προσέξουν τον εαυτό τους, να αποφύγουν στενές επαφές με άλλους συμπολίτες μας ή με άλλες οικογένειες που μπορεί να είναι κρυωμένοι, να είναι άρρωστοι, να έχουν βήχα, να έχουν πυρετό.

» Εάν και εφόσον υπάρχει κάποιος που αισθάνεται ότι νοσεί από τον ιό της γρίπης, του κορονοϊού ή ό,τιδήποτε άλλο, να μείνει σπίτι του. Να μην τρέχει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία, να μιλήσει με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, να μιλήσει με τον οικογενειακό του  γιατρό, με τους παθολόγους, να μιλήσει τηλεφωνικά με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία μας, τους εξαιρετικούς γιατρούς που έχουμε και στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και παντού. Να φέρει μάσκες ατομικής προστασίας μόνο αν νοσεί».

Ο κ. Κικίλιας κατέληξε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω για ακόμη μια φορά όλους τους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, να τηρήσουμε τους κανόνες και τις οδηγίες που μας δίνουν οι επιδημιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι, αυτοί οι οποίοι έχουν χειριστεί και άλλες τέτοιες κρίσεις Δημόσιας Υγείας στο παρελθόν και χειρίζονται και αυτή. Να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ