Επικοινωνία Τσίπρα με Κικίλια, Μόσιαλο και Τσιόδρα για κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Μαρτίου 2020 | Επικαιρότητα
Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτα μέτρα θωράκισης έναντι του κορονοϊού.  

Σε αναλυτικές δηλώσεις για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτα μέτρα για τη δημόσια Υγεία, τη θωράκιση της οικονομίας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με τομεάρχες του κόμματος και συνεργάτες του, για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη δημόσια Υγεία και την οικονομία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιδημίας του κορoνοϊού.

Παράλληλα, υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας με υπευθυνότητα και αποτελεσματική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για τον κορονοϊό, ζητά με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ο οποίο προτείνει 11 σημεία όπου θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Αναλυτικά προτείνει:

Αποτροπή της απομάκρυνσης ανθρώπινου δυναμικού από το ΕΣΥ - ανανέωση όλων των συμβάσεων, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν στους επόμενους μήνες.
Άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ, των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και των δομών ΠΦΥ με 1.000 επαγγελματίες υγείας με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις και με ειδικό κίνητρο προϋπηρεσίας για όσους καλύψουν ανάγκες σ' αυτή τη φάση (αυξημένη μοριοδότηση σε προσεχείς προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό).
Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ
Προκήρυξη 4.000 θέσεων μονίμων γιατρών -λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας (1.500 λοιπού προσωπικού του 2019 που εκκρεμούν και 2.500 γιατρών-νοσηλευτών-παραϊατρικού προσωπικού για το 2020 με βάση το 1:1 (προσλήψεις-αποχωρήσεις)
Διαφάνεια και έλεγχος από διακομματική επιτροπή της διαδικασίας των επειγουσών προσλήψεων και προμηθειών
Μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ (επάρκεια σε μάσκες-γάντια-στολές) και αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων - συντονισμός και λειτουργική διασύνδεση δημόσιων δομών υγείας μέσω ΕΚΕΠΥ
Εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα με συστηματική ενημέρωση των πολιτών και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων
Επιχειρησιακό σχέδιο 6μηνου με κλιμάκωση των μέτρων και δράσεων
Συστηματική επικοινωνία με ECDC και ΠΟΥ για ενημέρωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών
Στήριξη στα όργανα της ΕΕ προτάσεων για κοινές προμήθειες υλικών, test εργαστηριακής διάγνωσης κ.λπ.
Συστηματική ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και θεσμική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για την εξέλιξη της επιδημίας και τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ