Διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης της διαχρονικής εξέλιξης του κορονοϊού από το ΕΜΠ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17 Μαρτίου 2020 | Επικαιρότητα
Την δημιούργησε η ερευνητική ομάδα GeoCHOROS, του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, του ΕΜΠ

Η ερευνητική ομάδα GeoCHOROS, του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, έχει δημιουργήσει διαδικτυακή πλατφόρμα πολυμεταβλητής παρακολούθησης, ανάλυσης και χαρτογράφησης της γεωγραφικής κατανομής και της διαχρονικής εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού (Web-GIS).

Η διαδικτυακή πλατφόρμα βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση: http://geochoros.survey.ntua.gr/coronavirus/

Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, είναι η μόνη που δίνει πραγματική εικόνα για το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος, σε κάθε χώρα και παγκοσμίως και διευκολύνει τον επισκέπτη στο να κάνει συγκρίσεις, ακόμα και εκτιμήσεις για την εξέλιξη της. Έτσι, για παράδειγμα, εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και ανακάμψεων, μπορεί να απεικονισθεί ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, συνολικα, την τελευταία ημέρα, την τελευταία εβδομάδα ή τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μπορούν να υπολογιστούν ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων επί του πληθυσμού ή σε σχέση με την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε χώρας και πολλά άλλα.

Για τη δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες και έχει δοθεί έμφαση στην φιλικότητα προς τον χρήστη, στον οποίο παρέχονται δυνατότητες διαμόρφωσης χαρτών, γραφημάτων και πινάκων, που απαντούν σε ερωτήματα που τον απασχολούν και με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει. Στην ερευνητική ομάδα που σχεδιάζει, υλοποιεί και διαχειρίζεται τη διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα, συμμετέχουν ο κύριος Γιώργος Παναγιωτόπουλος και η κυρία Άλκηστη Δαλκαβούκη και οι δύο Υποψήφιοι Διδάκτορες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ