Έφτασαν στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο μάσκες από την Κίνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Μαρτίου 2020 | Επικαιρότητα
Σημαντική στήριξη της κινεζικής κυβέρνησης στην Ελλάδα στη μάχη κατά του κορονοϊού.

 

1 εκατομμύριο προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες και άλλα ιατρικά αναλώσιμα παραδόθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι 500.000 είναι δωρεά της κινεζικής Κυβέρνησης και οι 500.000 της κινεζικής εταιρείας, State Grid, στρατηγικού εταίρου της ΑΔΜΗΕ.

Τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” για την παραλαβή του υγειονομικού υλικού, που δώρισε η κινεζική κυβέρνηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της χώρας μας στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για ιατρικό υλικό οκτώ τόνων, που έφτασε με ειδική πτήση της Air China, με 550.000 χειρουργικές & ιατρικές μάσκες, φόρμες ιατρικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, ιατρικά γάντια μιας χρήσης και καλύμματα ιατρικών παπουτσιών, που θα διατεθούν άμεσα στις ιατρικές μονάδες της χώρας.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στη σύντομη τελετή που ακολούθησε στο χώρο του αεροδρομίου, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης.

china.1

Από κινεζικής πλευράς, παρέστη η Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, κα Zhang Qiyue, η οποία εξέφρασε την κινεζική αλληλεγγύη, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τη ρήση του Αριστοτέλη «η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα», ρήση γραμμένη στα αρχαία ελληνικά και σε μήνυμα που συνόδευε το υγειονομικό υλικό. Σημείωσε επίσης πως το σχετικό αυτό υγειονομικό υλικό συγκεντρώθηκε και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μέσα σε 8 ημέρες από την κινεζική κυβέρνηση, παρότι η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια πίεση από την εξάπλωση του Covid-19 και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες.

Επιπρόσθετα τόνισε πως κινέζικες επιχειρήσεις όπως οι Cosco Shipping, State Grid, Bank of China, ICBC και Huawei,έχουν ήδη συνεισφέρει με διάφορους τρόπους στην ελληνική κοινωνία ενώ υπογράμμισε πως θα ακολουθήσουν και άλλες δωρεές

Σημειώνεται ότι η αποστολή του υγειονομικού υλικού έγινε σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τη State Grid Corporation of China ενώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί επίσης πως την Τετάρτη 18 Μαρτίου ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου η Πρέσβης Zhang Qiyue του παρέδωσε 50.000 μάσκες για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που βρεθηκε στο αεροδρομιο ευχαρίστησε στις δηλώσεις του την κινεζική κυβέρνηση και την StateGrid που ειναι στρατηγικός εταίρος του ΑΔΜΗΕ για την αποστολή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Αποτελεί ανάσα γιατί υπάρχει τεράστια έλλειψη σε μάσκες και τέτοιου είδους υλικό, τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τα νοσοκομεία.

Ζήτησε εκ νεου απο όλους τους πολίτες να επιδείξουν στάση ευθύνης και να παραμείνουν στο σπίτι τους, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα που γίνεται στα νοσοκομεία.

 

china.2

Απο την μεριά του, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουμε αυτή τη συνεργασία με την Κίνα και μας παρέχει αυτή τη βοήθεια που έχουμε ανάγκη». «Η κυβέρνηση», σημείωσε, «έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε τον κίνδυνο που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας, αλλά και αυτόν που μπορούμε να προκαλέσουμε για τους γύρω μας. Εάν, λοιπόν, δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, τελικά θα οδηγηθούμε στο να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και να θρηνήσουμε πολύ περισσότερα θύματα σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι μία εύκολη μάχη, δεν είναι μία μάχη που θα τελειώσει αύριο το πρωί. Είναι μία μάχη που θέλει και ψυχραιμία και διάρκεια και, πάνω απ' όλα, αυτοσυγκράτηση από τους πολίτες. Θεωρώ ότι καταφέραμε μέχρι σήμερα, βλέποντας και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Ας μην αφήσουμε τις δικές μας απερισκεψίες να κάνουν την κοινωνία μας να χάσει αυτό το πλεονέκτημα, που έχει κερδίσει σε σχέση με την αντιμετώπιση του ιού».

Πρόσθεσε δε ότι «οι προσπάθειές μας να αποκτήσουμε μέσα ατομικής προστασίας δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτή την πτήση και σε αυτή την παρτίδα. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχει κι άλλη ροή, ώστε να έχουμε κι άλλα αποθέματα. Πάντως, νομίζω ότι δίνουν μία μεγάλη ανάσα ιδιαίτερα στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας να έχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προφύλαξης για ένα ικανό χρονικό διάστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ