«Πράσινο» φιλί της ζωής σε πολυκατοικία του Μεσοπολέμου, στη Θεσσαλονίκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14 Ιανουαρίου 2020 | Επικαιρότητα
«Πράσινο» φιλί της ζωής σε μια πολυκατοικία 90 ετών φιλοδοξεί να δώσει μια ομάδα στη Θεσσαλονίκη, που στοχεύει στη δημιουργία μιας δραστήριας κοινότητας ενεργών πολιτών.

Η πολυκατοικία που έχει ήδη επιλεγεί βρίσκεται στην οδό Αλεξ. Σβώλου 45, έχει τέσσερα διαμερίσματα και είναι κατασκευασμένη το 1930 ενώ έγινε ανακατασκευή το 1950, οπότε και προστέθηκε ένας όροφος και το δυτικό μέρος.

«Κοινά υπό κατοίκηση» είναι ο τίτλος της ομάδας που δημιούργησε ο Περικλής Χατζηνάκος, πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία αποτελείται από τους Νίκο Καλλιγά, πολιτικό μηχανικό, Ηλέκτρα Μαντσίνη, αρχιτέκτονα, Χρήστο Σχοινά, εκπαιδευτικό και τις εμψυχώτριες Θένια Χρηστάκου και Μαρία Τσανανά.

«Στόχος μας είναι να μεταμορφώσουμε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο να τη μετατρέψουμε σε φιλική προς το περιβάλλον, αλλά να φέρουμε κοντά τους κατοίκους της και γενικότερα τη γειτονιά» εξηγεί ο Περικλής Χατζηνάκος διευκρινίζοντας ότι « το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι κατά βάση κοινωνικό».

Tα «Κοινά υπό κατοίκηση - Commons in Residency» στηρίζονται σε μια ιδέα του Περικλή Χατζηνάκου και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα START - Create Cultural Change. Υλοποιούνται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρίζονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Bodossaki Foundation - Ίδρυμα Μποδοσάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ