Πώς οι καταναλωτές της ... χιλιετίας έφεραν την επανάσταση στον κλάδο της λιανικής!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19 Σεπτεμβρίου 2016 | CEO Insights
Ποιοι είναι οι καταναλωτές της ... χιλιετίας, ποια η ιδιαιτερότητά τους και γιατί πλέον κρατούν το "κλειδί" του κλάδου της λιανικής;

Οι καταναλωτές που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1982 και του 2000 συγκεντρώνουν ορισμένες χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι κρατούν το «κλειδί» στις πωλήσεις λιανικής και τα προγράμματα μάρκετινγκ, κάνοντας τη … διαφορά από τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η αγοραστική δύναμη των ατόμων που έχουν γεννηθεί τις παραπάνω χρονολογίες ή αλλιώς των καταναλωτών της … χιλιετίας, θα έχει αντίκτυπο για τις επόμενες τουλάχιστον έξι δεκαετίες με αποτέλεσμα να κρίνεται επιτακτική η ανάγκη καταγραφής των αγοραστικών συνηθειών τους, οι οποίες υπολογίζονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Όταν κάνουμε λόγο για «shopping» οι καταναλωτές της χιλιετίας υπολογίζονται ως μία μοναδική ομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους δεν δαπανάται σε αγορές επισκεπτόμενοι κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο όπως έκαναν οι πρόγονοί τους στην ηλικία τους. Αντιθέτως, οι συγκεκριμένοι καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους online. Για το λόγο αυτό ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύουν τα χρήματά τους έχει οδηγήσει σε λιανική … επανάσταση!

Φυσικά, τα καταστήματα, τα οποία δεν διαθέτουν ταυτόχρονα και e-shop βρίσκονται σε μειονεκτική θέση με αποτέλεσμα να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να προσελκύσουν τους καταναλωτές της… χιλιετίας.

Όλα τα παραπάνω «γέννησαν» ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας, το οποίο ονομάστηκε «online-to-offline» (Ο2Ο) και σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις που αρχικά είχαν μόνο e-shops, τώρα επαναφέρουν στο προσκήνιο τη δημιουργία «κανονικού» καταστήματος για να ενισχύσουν την εμπειρία των καταναλωτών, να διευρύνουν την πελατεία τους και κατά συνέπεια τα κέρδη τους.

Το μοντέλο Ο2Ο μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και γι΄αυτό δεν αποκλείεται να δούμε όλο και περισσότερες εταιρίες να υιοθετούν παρόμοιες στρατηγικές και να τις προσαρμόζουν στις ανάγκες τους αλλά και στις συνήθειες των καταναλωτών.

Σύμφωνα με προβλέψεις, οι καταναλωτές της χιλιετίας θα ξοδεύουν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής τους μόνο στην Αμερική ως καταναλωτές. Η συγκεκριμένη ομάδα απαριθμεί αυτή τη στιγμή 75 εκατομμύρια άτομα στην Αμερική με τάση αύξησης των μελών της. Συμπέρασμα; Το να είναι κάποιος επιχειρηματίας μόνο "online" ή "offline" δεν είναι πλέον αρκετό.

  *Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ