Πέντε ισχυρά οικονομικά κέντρα με σημάδια ύφεσης- Ποια είναι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Νοεμβρίου 2019 | CEO Insights
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του για την πορεία πέντε ισχυρών οικονομιών παγκοσμίως σύμφωνα με τις υπάρχουσες γεωπολιτικές αναταραχές και τις εμπορικές συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, υποβάθμισε το συνολικό ποσοστό του World Economic Outlook για το 2019 σε 3% (από 3,2%) και σε 3,4% από 3,5% για το 2020.
Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου


Πέντε οικονομικά κέντρα παρουσίασαν σημάδια ύφεσης και δεν φαίνεται καθόλου δύσκολο τα πράγματα να χειροτερέψουν ή ακόμα και να οδηγηθούν στα άκρα στο τέλος του 2019 και μέσα στα επόμενα χρόνια. Ποια είναι αυτά;


Κίνα
Γιατί: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνέχισε να επιβαρύνει την κινεζική οικονομία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 5,8% στην Κίνα το 2020, από 6,9% το 2015, 6,7% το 2016, 6,8% το 2017, 6,6% το 2018 και 6,1% το 2019.


Χονγκ Κονγκ
Γιατί: Μετά από σχεδόν 5 μήνες αντι-κυβερνητικών διαμαρτυριών, ο ασιατικός χρηματοπιστωτικός κόμβος έχει πέσει σε ύφεση και είναι απίθανο να επιτύχει κάποια ανάπτυξη φέτος.


Ηνωμένο Βασίλειο
Γιατί: Με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά την έξοδο από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο «είδε» πρόσφατα την οικονομία του να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 2012, ενώ μια μη συμφέρουσα συμφωνία για το brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση.


Ιταλία
Γιατί: Ενώ η ιταλική οικονομία έπεσε σε ύφεση τους τελευταίους 3 μήνες του 2018, κατάφερε να βγει από αυτήν στις αρχές του 2019. Όμως, με το αυξανόμενο χρέος, την υψηλή ανεργία, την αδύναμη παραγωγικότητα και την πολιτική αναταραχή, η χώρα έχει χαρακτηριστεί ως το τμήμα της Ευρώπης σε «οικονομική σήψη».


Γερμανία
Γιατί: Η Deutsche Bundesbank προειδοποίησε ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να έχει συρρικνωθεί για τη δεύτερη συνεχόμενη τρίμηνη περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εισήλθε στην πρώτη ύφεση μέσα στα τελευταία 6 χρόνια. Η γερμανική οικονομία υποχώρησε 0,1% το β΄τρίμηνο έως τον Ιούνιο - δηλαδή είναι επισήμως σε ύφεση.


*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ