Κλιματική αλλαγή: Οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στον κόσμο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19 Οκτωβρίου 2019 | CEO Insights
Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Όμως, πόσο είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας σε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής;Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου


Με αφορμή το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο το περιοδικό ceoworld συγκέντρωσε μία λίστα με τις πόλεις του πλανήτη οι οποίες ακολουθούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Οι πόλεις, που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα είναι οι εξής:

Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας με ταχύτατο ρυθμό εξελίχθηκε στην πιο περιβαλλοντικά φιλική πόλη παγκοσμίως. Και όχι άδικα αφού έχει υιοθετήσει μια σειρά από ριζοσπαστικές αλλαγές και πολιτικές. Μερικές από αυτές είναι η προώθηση της χρήσης ποδηλάτου για τις μετακινήσεις και της ανακύκλωση σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός project, το οποίο βοηθά τους κατοίκους να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Κέιπ Ταουν
Πρόσφατα μονοπώλησε την επικαιρότητα για την «Day Zero» (Ημέρα Μηδέν). Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2018 όταν παρουσίασε έλλειψη αποθεμάτων νερού. Παρ’ όλα αυτά παραμένει η πιο περιβαλλοντικά φιλική πόλη στην Αφρική κυρίως λόγω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποτελεσματικής διαχείρισης των αποβλήτων.

Σιγκαπούρη
Αναδείχτηκε ως η πιο «πράσινη» πόλη στην Ασία εξαιτίας της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και αυξάνοντας τις οάσεις πρασίνου στην αρχιτεκτονική των κτιρίων. Επίσης, έχει τον υψηλότερο κατακόρυφο κήπο στην Ασία.

Πόρτλαντ
Είναι από τις λίγες πόλεις στην Αμερική που έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της ποσότητας των αποβλήτων. Μετά από μία σειρά ενεργειών είναι γεγονός ότι έχει μειωθεί η μόλυνση αισθητά από το 1991.

Ρέικιαβικ
Οι 120.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ισλανδίας χρησιμοποιούν τη γεωθερμική ενέργεια του υπεδάφους για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Ποσοστό περίπου 1% των αναγκών της σε ενέργεια καλύπτεται από τα ορυκτά καύσιμα.

Κουριτίμπα
Αυτή η ήσυχη και σχεδόν άγνωστη πόλη της Βραζιλίας ενθαρρύνει τους κατοίκους της να χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία αντί για τα αυτοκίνητά τους. Επίσης, επιβραβεύει τους κατοίκους που ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους.

Στοκχόλμη
Έλαβε το βραβείο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας» το 2010. Η πόλη δίνει έμφαση στη χρήση βιοκαυσίμων και την αξιοποίηση των οικιακών αποβλήτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Η Στοκχόλμη σκοπεύει να απαλλαγεί από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050.

Άμστερνταμ
Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους, ηλεκτρικά οχήματα και καταναλώνουν οργανικές τροφές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορούν να ακολουθούν ένα πιο περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο ζωής.

Κοπενχάγη
Η πόλη έχει περισσότερα ποδήλατα απ’ ότι αυτοκίνητα. Επίσης, προωθεί την εγκατάσταση «πράσινων» στεγών σε σπίτια και κτίρια. Όλα τα δημόσια ΜΜΜ είναι με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ υπάρχουν πάρκα με ανεμογεννήτριες.

 

*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ