Πιο σύγχρονη και ευέλικτη ΕΡΤ με νέο διοικητικό σχήμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19 Αυγούστου 2019 | Επικοινωνία - Media
Την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Αυγούστου θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ ενώ για τη θέση του προέδρου η νομοθεσία δεν προβλέπει διαγωνισμό.

 

Το νέο σχήμα αναμένεται να εγκατασταθεί στο Ραδιομέγαρο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του προέδρου προκρίνεται ο Κωνσταντίνος Ζούλας και για αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου, ο Γιώργος Γαμπρίτσος. Υπό παραίτηση τελούν ο πρόεδρος Χρήστος Λεοντής και ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Δρόσος. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας, νυν επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει εργαστεί στην ΕΡΤ, όπως και στον Αθήνα 984. Ο Γιώργος Γαμπρίτσος, έχει θητεύσει προ 10ετίας στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, επί υπουργίας Παύλου Γερουλάνου. Το νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά θεμάτων με πρώτη προτεραιότητα την υπόθεση της σύμβασης των ομάδων με την ΕΡΤ. Παράλληλα η νέα διοίκηση θα κληθεί να μελετήσει σοβαρά τα στοιχεία της Grant Thornton σύμφωνα με τα οποία αναμένεται κερδοφορία έως το 2023.

Το ανταποδοτικό τέλος

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου της Grant Thornton, που κατήρτισε για λογαριασμό της διοίκησης, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ανταποδοτικό τέλος παραμένει σταθερό για την περίοδο 2019 – 2023 στα 3 ευρώ, κάθε οικονομική χρήση της εταιρείας θα είναι κερδοφόρα, το μέρισμα προς το Δημόσιο ανέρχεται για το 2019 σε 19,2 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος των αθλητικών προγραμμάτων θα βαίνει μειούμενο. Επίσης, δεν έχει συμπεριληφθεί το κόστος μετάβασης στο πρότυπο τηλεοπτικής μετάδοσης DVB-T2.

Για το 2019 προϋπολογίζονται έσοδα της τάξεως των 196 εκατ. ευρώ και έξοδα 238 εκατ. ευρώ (42 εκατ. ευρώ αφορούν την εφαρμογή της ΚΥΑ).
Το 2020 προβλέπεται κύκλος εργασιών 196 εκατ. ευρώ και έξοδα 154 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 42 εκατ. ευρώ.
Την επόμενη χρονιά ο κύκλος εργασιών εκτιμάται στα 197,4 εκατ. ευρώ και τα έξοδα στα 176 εκατ. ευρώ, με το ισοζύγιο να περιορίζεται στα 22,9 εκατ. ευρώ. Το 2022 ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να αγγίξει τα 201 εκατ. ευρώ με τις δαπάνες να ανέρχονται σε 176 εκατ. ευρώ ενώ για το 2023 προβλέπεται αυξημένος κύκλος εργασιών στα 204 εκατ. ευρώ με τα έξοδα να παραμένουν σταθερά στα 176 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη δεν προβλέπει συρρίκνωση δραστηριοτήτων –με εξαίρεση τη μείωση του αριθμού των περιφερειακών σταθμών από 19 σε 11 κύριους–, αλλά επέκταση και διορθωτικές παρεμβάσεις, μέσω ίδρυσης νέων θυγατρικών για παραγωγή προγράμματος (ΕΡΤ Studios) και για προώθηση νέων τεχνολογιών και έρευνας (ΕΡΤ R&D).

Πιο ανεξάρτητη εμπορική διεύθυνση

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόσπαση της εμπορικής διεύθυνσης από τη Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης και την τοποθέτησή της σε άλλη οργανωτική ομάδα, για να λειτουργεί αυτόνομα, ώστε να εποπτεύει το σύνολο του οργανισμού. Επιπλέον, προβλέπει την επένδυση στην ελληνική μυθοπλασία και την κατάρτιση σταθερού προγράμματος ανά κανάλι, αλλά και την ανάλυση κόστους/αποτελέσματος, για να προσδιοριστεί ποιες εργασίες θα γίνονται με εξωτερική ανάθεση.
Προτείνεται ακόμη η υλοποίηση σχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ και την ανάδειξη Μουσείου στο κτίριο της Μουρούζη, όπως και η εκπόνηση μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της ΕΡΤ, αλλά και η μελέτη για τη δυνατότητα μεταφοράς της ακίνητης περιουσίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΕΡΤ που δεν μεταβιβάστηκαν με το λουκέτο του 2013. Όσον αφορά την ΕΡΤ3, προτείνεται η μεταφορά της σε νέο κτίριο.

Εθελουσία έξοδος: Πόσοι από τους 2.225 εργαζομένους;


Στα εργασιακά προτείνει τη θέσπιση διαδικασίας διαδοχής προσωπικού (εθελουσία έξοδος), εντοπισμού των κενών στο εσωτερικό του οργανισμού αλλά και κανόνων που θα οδηγούν στη λήξη απασχόλησης των εργαζομένων, όταν συντρέχουν οι νομικές και θεσμικές απαιτήσεις. Και, τέλος, την εκπαίδευση και επιμόρφωση προσωπικού.
Από το 2015 με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, στην εταιρεία απασχολούντο 2.273 εργαζόμενοι. Το 2016 ο αριθμός παρέμεινε επί της ουσίας σταθερός στα 2.274 άτομα, το 2017 μειώθηκε σε 2.256 και το 2018 σε 2.225, εκ των οποίων οι 22 με συμβάσεις έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ