Hertz: Kήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
23 Μαΐου 2020 | Αυτοκίνητο
Πως η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων οδηγήθηκε σε αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Την υπαγωγή της στο αμερικάνικο καθεστώς χρεοκοπίας (Chapter 11) ανακοίνωσε η Hertz σαν αποτέλεσμα του μεγάλου πλήγματος που έχει δεχθεί ο χώρος της ενοικίασης αυτοκινήτων από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού

Η διαδικασία αφορά τις εταιρικές οντότητες της πολυεθνικής σε ΗΠΑ και Καναδά και το αίτημα υπαγωγής στο Chapter 11 του αμερικάνικου πτωχευτικού κώδικα υποβλήθηκε από την Hertz Global Holdings Inc. στο Delaware

Η υπαγωγή αυτή επιτρέπει στην Hertz να συνεχίσει να λειτουργεί και παράλληλα να προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου για να αποπληρώσει τους πιστωτές της και να ανακάμψει σαν επιχείρηση. Στην ουσία, της παρέχει προστασία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση προκειμένου να ορθοποδήσει.. Σημειώνεται πως η ενέργεια αυτή της Hertz αφορά μόνο τις θυγατρικές της σε ΗΠΑ και Καναδά και δεν καλύπτει Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.  

 «Ο αντίκτυπος του Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις», αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Hertz αναφέρει πως έλαβε «άμεσα μέτρα» δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της ενώ ταμάτησε επίσης «όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες». «Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (...) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια», προσθέτει. Υπενθυμίζεται επίσης, πως είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που δημιουργεί η κρίση του κορονοιου.

Παρά όμως αυτές τις κινήσεις στην υπαγωγή γίνεται λόγος για 24,4 δις δολάρια χρεών (debts) με τους μεγαλύτερους πιστωτές της Hertz να είναι η IBM Corp και η Lyft inc. H Hertz δηλώνει πως διαθέτει 1 δις δολάρια σε μετρητά για να υποστηρίξει τις λειτουργίες της που περιλαμβάνουν τις Hertz, Dollar, Thrifty, Firefly, Hertz Car Sales και Donlen αλλά μάλλον θα χρειαστεί νέο δανεισμό καθώς η διαδικασία θα προχωρά.  Πάντως  στην αίτηση υπαγωγής γίνεται λόγος για assets αξίας 25.8 δις δολαρίων, τα οποία διαθέτει στην εταιρεία.  

Tην απόφαση για την ένταξη της εταιρείας στην πτωχευτική διαδικασία των ΗΠΑ έλαβε ο Paul Stone, ο οποίος τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος της Hertz Global Holdings Inc μόλις στα μέσα Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαρτίου η Hertz είχε ανακοινώσει πως κατέληξε σε σωτήρια συμφωνία με τους δανειστές της που της παρείχε περισσότερο χρόνο διευθέτησης του χρέους της και παρείτενε την περίοδο χάριτος στις πληρωμές που είχε αθετήσει στα τέλη Απριλίου. Έτσι, η αμερικανική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων είχε το περιθώριο μέχρι τις 22 Μαΐου να αναπτύξει μια στρατηγική που “αντανακλά καλύτερα τον οικονομικό αντίκτυπο της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19“. Όπως όλα δείχνουν η διοίκηση της δεν κατόρθωσε την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου και στις 22 Μαΐου υποβλήθηκε η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ