Ηλεκτροκίνηση: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
29 Ιουλίου 2020 | Αυτοκίνητο
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά" που ξεκινά επισήμως μετά την ψήφιση του νόμου για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

 

 

 

 

Πρακτικά επιλέξιμες για επιδότηση θα είναι οι δαπάνες για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σκούτερ ή ποδηλάτου που θα πραγματοποιηθούν από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε ΦΕΚ, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τις 7 Αυγούστου. 

"Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι εξαγγελία ή σχέδιο, είναι νόμος και από αυτή την εβδομάδα ξεκινά η εφαρμογή του καθώς είχε προηγηθεί η προεργασία με τους φορείς και την αγορά ώστε να περάσουμε αμέσως από τη θεωρία στην πράξη” τόνισε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είναι μόνο η αρχή αφού ανάλογα με τη ζήτηση θα ενισχυθεί με περαιτέρω πόρους.

 

 

Το αρχικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τα έσοδα δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2021 και αναμένεται να επιδοτήσει την αγορά 15 χιλιάδων αυτοκινήτων και 12,5 σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων. 

Σημειώνεται ότι ενόψει της έναρξης του προγράμματος ήδη στην αγορά υπάρχει μεγάλη ζήτηση και όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης οι αναμονές για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 4 μήνες. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της δράσης:

- Στις 3 Αυγούστου θα δημιουργηθεί η ιστοσελίδα "Κινούμαι Ηλεκτρικά"
- Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του helpdesk με 5 τηλεφωνικές γραμμές
- Μέχρι την επόμενη Παρασκευή 7 Αυγούστου αναμένεται να έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ για το πρόγραμμα και από την ημερομηνία αυτή θα δίνεται η δυνατότητα παραγγελίας ή αγοράς οχημάτων. Ουσιαστικά από τις 7 Αυγούστου ξεκινά επίσημα το πρόγραμμα θα μπορεί να γίνεται η δαπάνη
- Στις 24 Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα που θα υποδέχεται αιτήματα συμμετοχής

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους με μοναδικό κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα και μέχρι την εξάντληση του ποσού των 100 εκατ. ευρώ, δεν αξιολογεί δηλαδή τους συμμετέχοντες. 

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν:

* Δεν επιδοτούνται μεταχειρισμένα οχήματα ή οχήματα από μετατροπή
* Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ζητεί επίσημη προσφορά από τον έμπορο της αρεσκείας του για το όχημα που επιλέγει προκειμένου να υπολογιστεί το οικολογικό μπόνους
* Με βάση την αξία της προσφοράς θα υπολογίζεται και το μπόνους
* Επιδοτούνται μόνο οι έξυπνοι οικιακοί μετρητές
* Η σύνδεση στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet
* Στην πλατφόρμα θα είναι προσυμπληρωμένα τα περισσότερα στοιχεία και θα απαιτούνται από πλευράς ενδιαφερόμενου μόνο τα δικαιολογητικά και η διαδικασία παίρνει 5 λεπτά
* Μετά την έγκριση του αιτήματος ο ενδιαφερόμενος θα έχει διάστημα 6 μήνες για να προχωρήσει στην αγορά του οχήματος ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η καταβολή της επιδότησης
* Με τις επιδοτήσεις που δίνονται η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνεται πιο ελκυστική και το κόστος της πλησιάζει το κόστος ενός ντιζελοκίνητου αυτοκινήτου. Η απόκτηση του ηλεκτρικού οχήματος γίνεται ακόμη πιο συμφέρουσα εάν συνυπολογιστεί και το χαμηλό κόστος χρήσης. 

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι οι αιτήσεις και οι πληρωμές να διεκπεραιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ