Καφέ και εστιατόρια οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις στην Αθήνα το 2017 - Κεντρική Εικόνα

Καφέ και εστιατόρια οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις στην Αθήνα το 2017

20 Ιανουαρίου 2018Εικόνα στην Αγορά

Πρωταθλητής” αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά ο κλάδος της εστίασης σε ό,τι αφορά το είδος των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην Αθήνα. Η ενίσχυση του τουρισμού στην πρωτεύουσα και μάλιστα καθόλη τη διάρκεια του έτους εξηγεί ως ένα βαθμό την άνθηση των χώρων μαζικής εστίασης, οφείλεται όμως και στην λεγόμενη επιχειρηματικότητα ανάγκης, στην έλλειψη ουσιαστικά εναλλακτικής λύσης από το αδιέξοδο της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης. Πρόκειται για 1.088 επιχειρήσεις σε σύνολο 6.037 εγγραφών. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν ιδρυθεί 1.166 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης σε σύνολο 6.301 εγγραφών.

Στη δεύτερη θέση για το 11μηνο του 2017 βρίσκεται το λιανεμπόριο με 953 νέες επιχειρήσεις, ακολουθει ο χρηματοπιστωτικός και ασφαλιστικός κλάδος (508 νέες επιχειρήσεις) και στην τρίτη θέση ο κλάδος “Άλλες δραστηριότητες παροχής πρσωπικών υπηρεσιών” (368 νέες επιχειρήσεις). Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι εξής κατηγορίες:

-Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων – Δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης: 282 επιχειρήσεις.

-Εκπαίδευση: 246 επιχειρήσεις

-Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών , παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες: 200 επιχειρήσεις

-Διαχείριση ακίνητης περιουσίας: 191 επιχειρήσεις

-Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών: 154 επιχειρήσεις

-Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες: 137 επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές τα πρωτεία κρατά το λιανεμπόριο. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 σε σύνολο 4.374 διαγραφών από το μητρώο του ΕΕΑ οι 890 αφορούσαν λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Ακολουθεί ο κλάδος της εστίασης με διαγραφή 837 επιχειρήσεων και την τρίτη θέση καταλαμβάνει η κατηγορία  Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων – Δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης με 264 διαγραφές.

Στις υπόλοιπες θέσεις με τις περισσότερες διαγραφές βρίσκονται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

-Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών , παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες: 232 επιχειρήσεις

- Χρησματοπιστωτικές – ασφαλιστικές δραστηριότητες: 228 επιχειρήσεις.

-Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών: 181 επιχειρήσεις.

-Εκπαίδευση: 160 επιχειρήσεις

-Διαφήμιση κι έρευνα αγοράς: 117 επιχειρήσεις

-Χονδρικό εμπόριο: 107 επιχειρήσεις

-Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες: 103 επιχειρήσεις