Bαρδινογιάννης: Στο ΕΣΡ οι ευθύνες για το λουκέτο στο Mega - Κεντρική Εικόνα

Bαρδινογιάννης: Στο ΕΣΡ οι ευθύνες για το λουκέτο στο Mega

12 Ιανουαρίου 2018Εικόνα στην Αγορά

Ευθύνες στο ΕΣΡ επέρριψε ο μεγαλομέτοχος του Mega (35%) Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ) για την απόφαση των μετόχων της Τηλέτυπος Α.Ε. να μην συμμετάσχει τελικά η εταιρεία στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Γράφει η Σόνια Χαϊμαντά

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στη συνάντηση που είχε με εργαζομένους στο κανάλι την Πέμπτη το μεσημέρι, απέδωσε τη μη συμμετοχή του σταθμού στη διαδικασία στην απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ να μην απαντήσει σε "επιχειρηματικής φύσεως ερωτήσεις", όπως τις χαρακτήρισε η Αρχή, αναφορικά με το αν θα δεχόταν την απορρόφηση  της Τηλέτυπος από τρίτη εταιρεία, συμφερόντων των μετόχων". Κι ακόμη αναφέρθηκε στο ερώτημα που τέθηκε και έμεινε μετέωρο, αν  θα διασφάλιζε τη λειτουργία του καναλιού μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και έληγε σύμφωνα με τον νόμο η δυνατότητα εκπομπής των καναλιών που δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Ειδικότερα, μετά από καταιγισμό ερωτήσεων από τους εργαζομένους στο κανάλι, ο Γ.Βαρδινογιάννης ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το εγκεκριμένο business plan και να συμβάλλουν οικονομικά (με 25 εκατ. ευρώ) όπως είχε αποφασιστεί, συνδυαστικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (κατά 15 εκατ. ευρώ), αφής στιγμής το ΕΣΡ δεν αποσαφηνίζει  προθέσεις του.

Μια πρώτη εξήγηση για αυτό είναι για τις μεν τράπεζες ότι δεν θα ήθελαν να μπουν σε μια θολή περιπέτεια και για δε τους μετόχους ότι θεώρησαν υπερβολικά τα ποσά που θα έπρεπε να βάλουν στην τρίτη εταιρεία που θα διεκδικούσε για λογαριασμό του Mega την άδεια, δηλαδή την εγγυητική των 3,5 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 8 εκατ. ευρώ για το κατατεθειμένο κεφάλαιο.

Τέλος ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ενώ δεν αρνήθηκε να συνδράμει οικονομικά προτρέποντας ωστόσο τους εργαζόμενους να συναντήσουν και τους υπόλοιπους μετόχους.

Παππάς: Καθαρά επιχειρηματική απόφαση

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμμία περίπτωση να αναλάβει το κόστος του κλεισίματος ενός καναλιού και ήδη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππάς, έσπευσε να δηλώσει:

“Η μή συμμετοχή του mega στον διαγωνισμό είναι μια επιχειρηματική απόφαση. Χρέος δικό μας είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Εργασίας”, απάντησε σε σχετική ερώτηση των παρουσιαστών στην ΕΡΤ1, Μ. Πολάλη και Ν. Παναγιωτόπουλου, ο Ν. Παππάς.

Η επόμενη ημέρα

Είναι σαφές ότι το Mega δεν διεκδικεί άδεια γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας οπότε  θα πρέπει να σταματήσει να εκπέμπει στις 28 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η τρίμηνη προθεσμία από τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης. Στη συνέχεια οι μέτοχοι του καναλιού θα έχουν τη δυνατότητα είτε να διεκδικήσουν την 7η αδιάθετη άδεια μετά τον Μάρτιο του 2018 είτε να μπουν στη διαδικασία της αδειοδότησης των 3 θεματικών αδειών μετά το Πάσχα του 2018. Το βράδυ της Πέμπτης οι εργαζόμενοι έβγαλαν ένα ζωντανό έκτακτο δελτίο με την συμμετοχή πολλών πολιτικών και δημοσιογράφων οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους.