Συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Σαρία - Κεντρική Εικόνα

Συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Σαρία

09 Ιανουαρίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει προαιρετική εφαρμογή της σαρίας στη μουσουλμανική μειονότητα.

Βάσει αυτού, τα θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των μελών της θα ρυθμίζονται από τον Αστικό Κώδικα. Κατ’ εξαίρεση, τα θέματα προσωπικού δικαίου θα μπορούν να υπαχθούν στην δικαιοδοσία του Μουφτή, εφόσον τα διάδικα μέρη το επιθυμούν.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία είπε ότι πρόκειται για βαθιά μεταρρυθμιστική τομή και ότι στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού αστικού πολιτισμού.

«Προχωράμε σε ένα βήμα ισονομίας και δημοκρατίας, αλλά και σε ένα πλαίσιο με πλήρη σεβασμό της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας», δήλωσε. «Οι νέες διατάξεις καθιστούν ουσιαστικά προαιρετική την αποκλειστική, μέχρι τώρα, δικαιοδοσία του μουφτή στις υποθέσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που άπτονται του οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου», ανέφερε ο υπουργός.