Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απόκτησης των δικαιωμάτων εξαγοράς για δύο εισηγμένες - Κεντρική Εικόνα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απόκτησης των δικαιωμάτων εξαγοράς για δύο εισηγμένες

30 Ιούνιος 2017Πολιτική & Οικονομία

Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία της απόκτησης των δικαιωμάτων εξαγοράς (squeze out) για τις εισηγμένες «Μάρμαρα Κυριακίδης» και «Ιονική Ξενοδοχειακή» από τις αντίστοιχες εταιρίες «Αντίοχος» και «Home Holdings» οι οποίες και απέκτησαν το 100% των μετοχών των εισηγμένων μετά από τις δημόσιες προτάσεις που είχαν υποβάλλει. Στόχος τους να οδηγήσουν εκτός Χρηματιστηρίου την εισηγμένη μαρμαροβιομηχανία και το ξενοδοχείο «Hilton» που ήταν το περιουσιακό στοιχείο της «Ιονικής Ξενοδοχειακής». Ετσι ανέρχονται σε 4 οι μετοχές που έχουν διαγραφεί από την αρχή του 2017.

Ηδη από τις αρχές της χρονιάς έχει διαγραφεί η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, καθώς επέλεξε την είσοδό της στην αγορά του Λονδίνου, και στις

21 Απριλίου 2017 διεγράφη η μετοχή της εταιρείας ανελκυστήρων Kleemann Hellas. Θα ακολουθήσουν οι διαγραφές των μετοχών του «Αστέρα Βουλιαγμένης» και η εισηγμένη «Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες». Ακόμη ανοικτό αφήνει η διοίκηση της εισηγμένης ΓΕΚΕ (ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου President στους Αμπελοκήπους Αθηνών) να οδηγήσει εκτός Χρηματιστηρίου την εταιρεία, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ανάλογες σκέψεις κάνει και η διοίκηση της Nexans. Αντιθέτως, δεν τίθεται θέμα εξόδου της μετοχής της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπεβλήθη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την εταιρεία Givenrise Investments Limited.

Με την έξοδο από το Χρηματιστήριο οι παραπάνω εισηγμένες και όσες είχαν προηγηθεί εξοικονομούν τα έξοδα παραμονής στο Χ.Α. (συνδρομές, τμήμα μετόχων, πληροφοριακά δελτία, ετήσιες συνελεύσεις κ.ά.) και, το κυριότερο, ως βασικοί και μοναδικοί μέτοχοι καρπούνται το σύνολο του μερίσματος, αφού στην πλειονότητά τους οι εδώ θυγατρικές είναι αποδοτικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Πάντως η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα υπάρξουν νέες εισαγωγές εισηγμένων στη διάρκεια των επόμενων μηνών.